Roland Garros: Bouzková poslední krok nezvládla, premiérový start jí přesto neuteče!

- Filip Lefenda

Marie Bouzková si na Roland Garros zahraje hlavní soutěž! Dvacetiletá Češka bojovala o premiérový start mezi dospělými ve finále kvalifikace, v tom ale prohrála se stejně starou Ludmillou Samsonovovou z Ruska 4:6 a 3:6. Po skončení kvalifikačních bojů se však na českou hráčku usmálo štěstí, když byla dolosována jako šťastná poražená (LL).

Bouzková byla v duelu coby nasazená desítka papírovou favoritkou. Hráčka, jež ve dvou předchozích zápasech kvalifikace neztratila ani set, ostatně vstoupila výborně i do pátečního klání. Po brejku čistou hrou vedla Bouzková po čtyřech gemech 3:1.

Svůj lup na příjmu ale 121. tenistka světového pořadí nepotvrdila a misky vah se rázem začaly přiklánět na stranu ruské soupeřky. Ta čtyřmi gemy v řadě otočila stav ve svůj prospěch. Bouzková se ještě v deváté hře stačila vyhrabat ze skóre 0:30 a snížit na servisu na 4:5, vzápětí jí ale nepomohly ani tři odvrácené setboly – tomu čtvrtému již totiž podlehla.

Druhá sada se nesla ve znamení zmaru na podání. Češka se sice v prvním gemu dokázala dotáhnout ze stavu 0:40 na shodu, přesto brala úvodní hru soupeřka. Bouzková vzápětí reagovala stejnou mincí, tedy brejkem, vzápětí ale ztratila servis podruhé. 

Samsonovová potvrdila brejk čistou hrou a vedla 3:1. O pár chvil později bylo navíc podání Bouzkové opět prolomeno. Závěr střetnutí se totiž nesl ve znamení ztracených servisů na obou stranách. 

Bouzková následně na returnu snížila na 2:4, ihned ale o slábnoucí podání zase přišla. Jiskřičku naděje následně dvacetiletá Češka vykřesala ještě brejkem na 3:5, jenže ani na ten nedokázala navázat podáním. 

Bitva dvou dvacetiletých nadějí, které usilovaly o premiérový start v hlavní soutěži Roland Garros mezi dospělými, tak vyzněl lépe pro Rusku Samsonovovou, která zvítězila za hodinu a 16 minut 6:4 a 6:3.

„Začala jsem dobře, ale poté přišla pasáž několika gemů, ve kterých jsem nehrála to, co bych měla. Očekávala jsem, že do toho bude soupeřka víc chodit, což ze začátku příliš nedělala. To mě trochu rozhodilo, začala jsem kazit a nešla jsem si pro ty údery,“ hodnotila zápas Bouzková.

Česká hráčka nakonec o účast v hlavní soutěži nepřišla. Po skončení pátečního programu byla vylosována jako lucky loser a nahradí v pavouku turnaje některou z tenistek, které se z Roland Garros odhlásily.

Roland Garros, Paříž (ženy, FRA, 20 060 000 EUR, antuka)
Finále kvalifikace
MARIE BOUZKOVÁ (121.) – Ludmilla Samsonovová (RUS, 161.) 4:6, 3:6