Když se partička Francouzů zblázní do Němce. Vyburcovaný Mouratoglův chlapec vybojoval životní triumf

- Jan Havlovic

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Čtvrteční kvalifikační boje v areálu Rolanda Garrose nabídly jeden duel, který nebyl tak atraktivní tenisově jako spíše svou atmosférou. Šlo o střetnutí teprve osmnáctiletého Němce Rudolfa Mollekera s o třináct let starším Kolumbijcem Santiago Giraldem. V hlavní roli nebyl ani jeden z tenistů, nýbrž partička francouzských chlapců, která bouřlivě podporovala mladého Němce. A právě hlasité skandování této skupinky mělo na vývoj utkání značný vliv.

Často se říká, že tenis je hlavně o hlavě. To ve čtvrtek na vlastní kůži zjistil Kolumbijec Santiago Giraldo. Jednatřicetiletý tenista vyhrál v souboji s Němcem Rudolfem Mollekerem první set poměrem 6:4, ale zbytek zápasu nezvládl po psychické stránce.

„Poděkovat“ za to může partičce mladých Francouzů, kteří si našli cestu do ochozů kurtu číslo dvanáct a rozhodli se, že povzbudí mladého Němce k postupu do hlavní soutěže. Mladíci své hlasivky vůbec nešetřili a po skoro každé výměně pořvávali na Mollekera tradiční místní povzbuzující pokřik – allez!

To začalo vadit kolumbijskému soupeři, který rázem začal v utkání ztrácet, což se pochopitelně projevilo i na jeho psychické pohodě. Mezi výměnami tak agresivně zařval směrem do ochozů „what’s wrong with you, guys?“ a „shut up!“

To ale mladé kluky ještě více namotivovalo k podpoře Mollekera...

Giraldo si poté stěžoval i u umpirového, ale ten byl pochopitelně v této situaci bezmocný. Bouřlivé podpory se chytil i samotný Molleker, který začal mladíky hecovat. To se ale vůbec nelíbilo rozhozenému Kolumbijci. „Hej, kluku, chtělo by to trochu respektu,“ promlouval Giraldo na osmnáctiletého soupeře.

Psychicky položený Giraldo nakonec celé utkání prohrál 4:6, 6:4 a 6:4. Rudolf Molleker, kterého podporoval na tribuně i slavný trenér Patrick Mouratoglou, v jehož akademii trénuje, vítězství oslavil i se svým novým fanklubem.

Francouzské mladíky odměnil za podporu čepicí a dvěma potítky. Pro Rudolfa Mollekera jde již o druhou účast v hlavní soutěži grandslamu v řadě, když prošel kvalifikací také na letošním Australian Open.