French Open: Češky znají své soupeřky! Plíšková s Kvitovou mezi nasazenými

- Jan Havlovic

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Rozlosováno! Ve čtvrtek v podvečer proběhl v krásných prostorách budovy L’oragerie v areálu Rolanda Garrose slavnostní los hlavní soutěže dvouhry mužů a žen. Soupeřky zná také sedmička českých tenistek. Karolína Plíšková zahájí pouť turnajem proti Američance Brengleové a Petra Kvitová se střetne s Rumunkou Cirsteaovou. Jiřího Veselého čeká Argentinec Mayer.

Před začátkem samotného losovacího aktu vystoupil před přítomnými hosty a novináři prezident Francouzského tenisového svazu Bernard Giudicelli, který představil řadu změn, kterými areál Rolanda Garrose během uplynulého roku prošel.

Centrální dvorec Philippa Chatriera má za sebou první fázi rekonstrukce, byl osazený novými sedadly a nyní pojme pohodlně 15 tisíc diváků. Rekonstrukce místního největšího dvorce bude dokončena před nadcházejícím ročníkem vybudováním zatahovací střechy.

Poté už se šlo na samotný losovací akt, který byl pro české tenistky poměrně příznivý. Nejvýše nasazenou Češkou je Karolína Plíšková, které los určil pro první kolo za soupeřku Američanku Madison Brengleovou. Světová dvojka uspěla v souboji s touto Američankou již třikrát v kariéře.

Mezi nasazenými figurovala pochopitelně také Petra Kvitová, která se již poosmé v kariéře střetne s Rumunkou Soranou Cirsteaovou. Obě tenistky se utkaly na antuce již třikrát a ve všech případech vyhrála česká tenistka. Kvitová má s touto Rumunkou pozitivní bilanci v poměru 5:2.

Kateřina Siniaková si jako jediná z českých tenistek musí na soupeřku ještě počkat. Ta totiž vzejde z úspěšných kvalifikantek, takže by teoreticky mohla narazit i na Marii Bouzkovou, kterou čeká v pátek finále kvalifikace.

Těžkou soupeřku má Karolína Muchová, která se poprvé v kariéře kvalifikovala na grandslamu přímo do hlavní soutěže bez nutnosti hrát kvalifikaci. Dvaadvacetiletá tenistka se poprvé v kariéře střetne s Estonkou Anett Kontaveitovou, která je mezi nasazenými a obhajuje v Paříži osmifinálovou účast.

Na třiatřicetiletou Barboru Strýcovou čeká souboj s o dva roky starší Australankou Samanthou Stosurovou. Česko-australský souboj bude mít na programu pátý vzájemný duel. Bilance je aktuálně 2:2 s tím, že jediný duel na antuce ovládla před třemi lety Australanka. 

Markéta Vondroušová má za sebou výbornou přípravu na Roland Garros, když došla v Istanbulu do finále a v Římě si zahrála čtvrtfinále. Na devatenáctiletou tenistku čeká souboj s Číňankou Ja-fan Wang. 

Kristýně Plíšková určil los za soupeřku Američanku Lauren Davisovou, se kterou se střetla již dvakrát, ale pokaždé prohrála. Podaří se sedmadvacetileté tenistce, které se na antuce dlouhodobě daří, konečně Američanku porazit?

Po odhlášení Tomáše Berdycha bude jediným českým zástupcem v pavouku mužů Jiří Veselý. Aktuální česká tenisová jednička narazí v prvním kole na Argentince Leonarda Mayera. Pětadvacetiletý Veselý má s tímto soupeřem nepříznivou bilanci 1:5.

Los prvního kola French Open 2019 z českého pohledu:
Ženy
Karolína Plíšková – Madison Brengleová (USA)
Petra Kvitová – Sorana Cirsteaová (ROU)
Kateřina Siniaková – kvalifikantka
Karolína Muchová – Anett Kontaveitová (EST)
Barbora Strýcová – Samantha Stosurová (AUS)
Kristýna Plíšková – Lauren Davisová (USA)
Markéta Vondroušová – Ja-fan Wang (CHN) 

Kompletní los ženské dvouhry si můžete prohlédnout zde.

Muži
Jiří Veselý – Leonardo Mayer (ARG) 

Kompletní los mužské dvouhry si můžete prohlédnout zde.