Kvitová splnila dva hlavní cíle. Zbývá už jen jeden, naznačil kouč Vaněk

- Jan Vojkůvka

Kdyby teď skončila sezona, Petra Kvitová by měla hlavní cíle pro tento rok splněné. Natolik jí první polovina ročníku vyšla. Jenže tenisová sezona je dlouhá a před českou hráčkou a jejím týmem jsou ještě čtyři vrcholy. Vedle tří grandslamů také Turnaj mistryň, jenž je podle trenéra Jiřího Vaňka třetím základním cílem.

Sezonu má Petra Kvitová opět rozjetou parádně. Na kontě dva tituly, k tomu finále grandslamu, hned 28 výher a pouze 8 porážek. Ta poslední, v Římě, přitom přišla kvůli zranění lýtka. Před Roland Garros, vrcholem antukových bojů, je však Češka opět připravena.

„Lidé se mě snaží tlačit k tomu, abych řekl, že hlavním cílem sezony je vyhrát grandslamový turnaj, ale není tomu tak,“ uvedl Vaněk v rozhovoru pro oficiální stránky WTA. „Za mě má Petra splněny dva základní cíle. Prvním je vyhrát každý rok jeden turnaj, a ona vyhrála v Sydney a Stuttgartu.“

„Dalším cílem bylo vyhrát na grandslamových turnajích více zápasů než loni. V minulé sezoně vyhrála celkem čtyři utkání a letos už dokázala zvítězit šestkrát a dostala se do finále Australian Open,“ je spokojený s výkony své svěřenkyně.

Podle Vaňka zbývá už jen jeden cíl. Není to však titul z grandslamu nebo posun do čela žebříčku. „Byl bych rád, kdyby se Petra kvalifikovala na Turnaj mistryň, což by znamenalo zakončit sezonu v nejlepší osmičce,“ poodhalil třetí cíl roku 2019. „vše ostatní už je jen perfektní bonus.“

Dobrá příprava na vrcholy
Kvitová v této sezoně má trochu osekanější kalendář. Vynechala například turnaj v Dauhá a rozhodla se, že nebude obhajovat titul v Praze. V tomto trendu by Vaněk chtěl, aby pokračovala.

„Minulou sezonu měla Petra úžasnou, ale v druhé polovině nebyla tak dobrý, a to i kvůli tomu, že nelze odehrát tolik turnajů na takové úrovni,“ podotkl. „Nechceme letos hrát na tolika místech. Náš kondiční trenér ji připravuje pro velké turnaje a vrcholy, aby na nich byla fyzicky i psychicky v pohodě. Pokud se to povede, je pro Petru možné cokoliv.“

Být jedničkou? Sen, nikoliv cíl
Tím myslí i případný premiérový posun na první místo světa. Už byla hodně blízko, scházelo jedno vítězství. Ve finále Australian Open však na Naomi Ósakaovou recept nenašla.

„Stát se světovou jedničkou by byl pro Petru sen, ale nemluvíme o tom. Nechci ji vystavovat velkému tlaku,“ upozornil Vaněk. „Stejně tak si myslím, že ani Petra o tom nechce moc mluvit, protože nechce na sebe klást taková očekávání.“

I proto Kvitová na rozhovorech hovoří o postu světové jedničky spíše vyhýbavě. Uvádí, že to není její cíl. Stejně mluví i Vaněk. Chrání tím zejména samotnou hráčku, která hraje lépe, pokud se dokáže uvolnit. „Petra sama řekla, že se cítí víc komfortně, pokud nemá v hlavě příliš mnoho plánů,“ řekl trenér s tím, že se s jejím názorem ztotožňuje.

„Novináři chtějí, aby o pozici světové jedničky s nimi mluvila, obzvlášť po tom, co se jí všechno stalo,“ připomněl vážné zranění po přepadení v Prostějově. „Ale já jí říkám, ať se snaží být pozitivní, předvádí svou hru a nesnaží se o tom moc přemýšlet.“

„Pokud se to stane, tak se to stane a bude to svým způsobem zázrak, ale neměla by se zaměřit na to, aby se stala světovou jedničkou,“ dodal.

Vaněk, který je mimo jiné skvělý motivátor, totiž moc dobře ví, že zaměření se přímo na tento ultimátní cíl, by nemuselo přinést dobrotu.

Kvitová, která již trénuje v Paříži trénuje, obhajuje z minulé sezony na Roland Garros třetí kolo. Tedy metu, kterou by během vydařené antukové sezony ráda překonala.