Obchod, který se nevyplatil. Trenérovi hvězd byla za prodej divokých karet pozastavena činnost

- Jan Vojkůvka

Korupce v tenise není pouze o prodávání zápasů a domlouvání výsledků. Jak přesně může vypadat ukazuje případ z Jižní Ameriky, kde bývalý daviscupový kapitán Kolumbie a trenér mnoha jihoamerických hvězd, Miguel Tobón, prodával divoké karty na turnaje nižších kategorií.

Tobón, který během své trenérské kariéry vedl hráče jako Nicolase Massu, Santiaga Giralda, Alejandra Fallu, Paula Capdevilla, či deblové hvězdy Roberta Faraha s Juanem Sebastianem Cabalem, se dostal do velkých problémů.

Jednotka pro bezúhonnost tenisu odhalila, že šesti tenistům prodal v roce 2017 několik divokých karet na turnaje nižší kategorie. Za ně měl obdržet celkem 6 000 amerických dolarů.

Bývalý kolumbijský tenista, který kariéru ukončil v roce 2001 a následně se dal na trénování, patří ke špičkovým koučům své země. Jeho služeb využívali hráči, kteří se dokázali na okruhu ATP prosadit. I vzhledem k tomu je trochu záhadou, proč se uchýlil k obchodování s divokými kartami.

Padesátiletý Tobón vyfasoval od TIU nekompromisní trest. Od minulého týdne vstoupila v platnost roční suspendace, během níž nesmí trénovat žádného profesionálního hráče a má zapovězen vstup na turnaje pod hlavičkami ATP, WTA a ITF. Navíc musí zaplatit pokutu ve výši 20 tisíc dolarů a zároveň odevzdat oněch „vydělaných“ 6 tisíc dolarů.

Vypadá to, že se mu tento přivýdělek skutečně moc nevyplatil.