Roland Garros: V českém derby uspěla Bouzková, Pavlásek přešel přes Harrisona

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík, Petr Sumbal

Druhým hracím dnem pokračuje kvalifikace na letošní Roland Garros. Adam Pavlásek postoupil do 2. kola kvalifikace, když porazil favorizovaného Ryana Harrisona. Tereza Smitková naopak v kvalifikaci končí. Pikantní souboj mezi Marií Bouzkovou s Terezou Martincovou vyhrála prvně jmenovaná.

Bouzková zdolala v českém derby Martincovou
Marie Bouzková může dál usilovat o hlavní soutěž Roland Garros, Tereza Martincová (156.) se naopak loučí už v kvalifikaci, protože své krajance podlehla dvakrát 3:6.

V první setu Bouzková vedla už 5:2. Následně sice Martincová jeden brejk z náskoku soupeřky ubrala, ale poté si znovu podání prohrála, stejně jako celý set.

Ve druhém setu byl klíčový brejk Bouzkové v šesté hře, dvacetiletá Češka nakonec proměnila čtvrtý mečbol a může se těšit na druhé kolo kvalifikace.

„Byl to boj od začátku do konce," svěřila se Bouzková po utkání exkluzivně pro Tenisový svět. Terka hraje dost agresivně. Snažila jsem se nekazit, hodně běhat a soupeřku také tlačit. Myslím, že jsem dobře servírovala,“ dodala.

Smitková podlehla ve třech setech
Tereza Smitková končí už v prvním kole kvalifikace na Roland Garros. Česká tenistka prohrála s Italkou Martinou Trevisanovou 6:4, 3:6, 2:6. V první sadě Smitková vedla už 5:0, a i když se poté soupeřka dotáhla, už Češka set neztratila.

Ve druhém setu nejprve Smitková rychle zareagovala na brejk Trevisanové a dostala se zpět do hry, ale v osmém gemu přišla o podání ještě jednou a šlo se do rozhodující sady. Třetí set už byl jednoznačnou záležitostí pro Italku, která rychle vedla 3:0 a i když si Smitková dokázala vzít jeden brejk zpátky, set ani celý zápas už zvrátit nedokázala.

Pavlásek po velké bitvě udolal Harrisona
Druhé kolo kvalifikace mužů na Roland Garros bude mít dvojí české zastoupení. Adam Pavlásek (248.) přehrál nasazeného Ryana Harrisona (122.) 6:3, 6:7(5), 7:6(5) a stejně jako Lukáš Rosol postupuje.

Český tenista vzal v prvním setu Američanovi dvakrát servis. Ve druhém dějství vymazal manko brejku, ale ve dvanácté hře nevyužil tři mečboly. Rozhodující sada byla jako na houpačce, Pavlásek nakonec ustál vyrovnanou zkrácenou hru. Na cestě za vítězstvím ho nezastavilo ani devět dvojchyb.

"Tenhle zápas měl asi všechno a já v něm měl hrozně moc šancí. Ve druhém setu tři mečboly při jeho servisu, v tiebreaku ve druhé sadě 5:3 – servis. Měl jsem ten zápas dohrát dříve, ale jsem rád, že jsem ho dohrál vítězně," oddechl si po utkání Pavlásek.

Derby už v úvodním kole kvalifikace
Los kvalifikace byl neúprosný. Hned v prvním kole proti sobě svedl Marii Bouzkovou s Terezou Martincovou a pro jednu z českých tenistek tak skončí boje o účast na druhém grandslamu sezony už v úterý.

Bouzková, jež letos odehrála zatím pouze dva antukové turnaje, bude mírnou favoritkou střetnutí. A to i kvůli tomu, že Martincová o víkendu skrečovala semifinále na turnaji ITF v Saint Gaudens. Na druhou stranu právě Martincová je mnohem více rozehraná na antukovém povrchu, což může být výhodou, pokud se dokázala dát zdravotně do pořádku.

V ženské kvalifikaci bude startovat i Tereza Smitková, jíž čeká Italka Martina Trevisanová. Ta má v této sezoně negativní bilanci zápasů, ovšem ani Smitková si nemůže zrovna vyskakovat. Na antuce totiž prohrála 6 z 10 zápasů. Přesto by měla mít v utkání navrch, alespoň podle papírových předpokladů.

1. kolo kvalifikace mužů
Ryan Harrison (USA, 122.) – ADAM PAVLÁSEK (248.) 3:6, 7:6(5), 6:7(5)

1. kolo kvalifikace žen
Martina Trevisanová (ITA, 157.) – TEREZA SMITKOVÁ (125.) 4:6, 6:3, 6:2
MARIE BOUZKOVÁ (121.) – TEREZA MARTINCOVÁ (156.) 6:3, 6:3