Roland Garros: Rosol smetl náhradníka. Koláře překvapila osmnáctiletá divoká karta

- Filip Lefenda, Marek Bartošík

V Paříži v pondělí odstartovala tříkolová kvalifikace druhého letošního grandslamu. Lukáš Rosol zvládl první kolo proti náhradníkovi Weintraubovi bez problémů. Naopak Zdeněk Kolář proti domácí divoké kartě Cornutovi-Chauvincovi nepotvrdil roli favorita a s turnajem se loučí už po prvním zápase. Adam Pavlásek bude v akci v úterý.

Rosol nedal Weintraubovi šanci
Lukáš Rosol (138.) se v kvalifikaci letošního Roland Garros stal vůbec prvním postupujícím, když zkraje pondělního programu nedal šanci Amiru Weintraubovi (-) z Izraele. Soupeře, jenž nahradil v kvalifikaci na poslední chvíli Australana Kokkinakise, porazil za 43 minut 6:3 a 6:1.

Český tenista, jenž si hlavní soutěž v Paříži zahrál naposledy v roce 2016, měl původně vyzvat Thanasiho Kokkinakise. Australan, který letos vinou zranění odehrál pouhé tři turnaje, se však na poslední chvíli z kvalifikace odhlásil a přepustil tak místo izraelskému náhradníkovi. Dvaatřicetiletý Weintraub přitom odehrál první soutěžní utkání od ledna roku 2017. 

Rosol vstoupil do zápasu rychlým brejkem na 3:1, ten ale nepotvrdil a zakrátko tak platilo skóre 3:3. Poté už se rozehranost českého borce projevila naplno. Rosol získal třemi gemy v řadě první set, v tom druhém pak povolil protivníkovi pouhou jednu hru.

Ve druhém kole čeká třiatřicetiletého Čecha Američan Giron.

Kolář nestačil na domácí divokou kartu
Čeští tenisté mají po dnešku v kvalifikaci Roland Garros poloviční úspěšnost. Na vítězného Lukáše Rosola nenavázal favorizovaný Zdeněk Kolář (212.), který podlehl domácí divoké kartě Antoineovi Cornutovi-Chauvincovi (430.) 6:3, 2:6 a 6:7(5). Duel trval dvě hodiny a 13 minut.

„Těžce se to hodnotí. Prohrál jsem, ale nehrál jsem vůbec špatně. Na to, jak jsem se posledních pět dní od turnaje v Lisabonu cítil, jsem hrál nad očekávání dobře,” uvedl exkluzivně pro Tenisový svět dvaadvacetiletý Kolář.

Český tenista v divokém třetím setu nevyužil vedení 4:3 s brejkem. Za stavu 4:5 a 30:40 při svém podání ještě mečbol soupeře odvážně odvrátil. Ve zkrácené hře už si ale osmnáctiletý Francouz při vlastním podání mečbol pohlídal.

Roland Garros, Paříž (muži, FRA, 20 060 000 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace
Amir Weintraub (ISR, -) – LUKÁŠ ROSOL (138.) 3:6, 1:6
Antoine Cornut-Chauvinc (FRA, 430.) – ZDENĚK KOLÁŘ (212.) 3:6, 6:2, 7:6(5)