Berdych stále nehraje. Stihne Roland Garros?

- Jan Vojkůvka

Český tenista Tomáš Berdych se nepředstaví ani na turnaji v Lyonu. Francouzský podnik přidal do svého kalendáře už v březnu, tehdy se však cítil fyzicky fit a byl odhodlaný před antukovým grandslamem v Paříži odehrát větší počet zápasů. Generálku na French Open však nakonec také neabsolvuje.

„Jsem rád, že můžu být opět v procesu v gymu. Bohužel turnaj v Lyonu musím vynechat, musím být trpělivý a dělat správná rozhodnutí,“ napsal český tenista tento týden na svém Instagramu.

Berdych se naposledy na kurtu představil 8. března, kdy vypadl v prvním kole turnaje v Indian Wells. Startovat měl i v Miami, ale před zápasem úvodního kola se musel kvůli bolestem zad odhlásit.

„Bohužel jsem nucen odstoupit ze zápasu prvního kola,“ zveřejnil tehdy Berdych v příspěvku na svém Twitteru. „Má záda nejsou ve stoprocentní kondici, musím být ve svých rozhodnutích opatrný. Potřebuji trochu času na zotavení a budu zase v plné síle.“

Vrátit se však zatím nedokázal. Před týdnem v Madridu nevyužil divokou kartu, kterou dostal od pořadatelů, vynechal i Masters v Monte Carlu a Římě, a hrát nebude tedy ani v Lyonu.

Otázkou tak je, zda se aktuálně 102. hráč světa, nerozhodne vynechat kompletní antukovou sezonu? Před ním už je totiž jen grandslamové Roland Garros, který se koná od neděle 26. května.

Hned po Paříži přitom začíná krátká travnatá sezona, u Berdycha velmi oblíbená. Třiatřicetiletý tenista tak má před sebou poměrně důležité rozhodnutí. Loni se mu totiž na antuce, i vinou bolestí zad, vůbec nedařilo a prohrál všechny čtyři odehrané zápasy. V Paříži tak neobhajuje žádné body... A to může být také lákadlem, proč nezabalit antukovou sezonu úplně.

Až do problémů se zády, kvůli nimž předčasně ukončil už minulou sezonu, se mu letos poměrně dařilo a vybojoval finále v Dauhá, osmifinále v Melbourne a semifinále v Montpellier. Až na turnajích v Rotterdamu a Dubaji vypadl shodně už ve 2. kole.

V aktualizovaném žebříčku Race mu náleží 42. místo, a dá se očekávat, že jakmile se vrátí do turnajového kolotoče, výrazně si vylepší svou pozici ve světovém žebříčku, na kterém vypadl z první stovky poprvé po 15 letech. Vinou vleklých problémů se zády...