Forma před grandslamem! Plíšková získala v Římě titul a bude světovou dvojkou

- Jan Vojkůvka

Zvládla to! Karolína Plíšková těžký turnaj v Římě dokázala přetavit až v zisk druhého letošního titulu. Ve finále si česká tenistka poradila s přemožitelkou Markéty Vondroušové a Johannu Kontaovou porazila hladce 6:3, 6:4. Po zisku 900 bodů do světového žebříčku se v pondělí vyhoupne na druhé místo!

Turnaj v Římě nepatří u českých tenistek ke zrovna nejúspěšnějším. Poslední vítězkou byla v roce 1978 Regina Maršíková a až Karolína Plíšková na ni dokázala po 41 letech navázat.

A to ve velkém stylu!

V souboji s Britkou Kontaovou čelila česká tenistka pouhému jednomu brejkbolu, který odvrátila a před grandslamovým Roland Garros prokázala, že se nachází ve velmi dobré formě.

První set měla Karolína plně pod kontrolou od samého začátku. Kontaové prorazila podání už ve druhém gemu a až do samotné koncovky nepovolila své soupeřce ani jeden brejkbol. Ten jediný si Britka vypracovala v deváté hře, ale Plíšková ho zvládla odvrátit a přes shodu si došla pro setbol.

Po jeho využití měla Plíšková dobrý vstup i do druhého setu, ale tentokrát svůj brejkbol na začátku sady nevyužila. Kontaová se v úvodní hře zachránila a následovala série her, při nichž si hráčky držely servis.

Klíčovou se ukázala být sedmá hra. V té si Plíšková vybojovala hned čtyři brejkboly a v nejdelším gemu utkání se nakonec po čtvrté shodě mohla radovat z brejku. Kontaová sice následně bojovala v osmém gemu, ale ani přes dvě shody se k šanci na zisk ztraceného podání nedostala a Plíšková si závěr střetnutí pohlídala.

Česká tenistka se stala teprve třetí tenistkou v této sezoně, která dokázala získat alespoň dva tituly. Plíšková navázala na svou krajanku Petru Kvitovou a Nizozemku Kiki Bertensovou. Svůj první letošní triumf vybojovala už na začátku roku v australském Brisbane.

Titul v Římě se výrazně promítne i do pořadí ve světovém žebříčku. V něm se v pondělí dostane Plíšková na druhé místo za Naomi Ósakaovou, jež kvůli bolestem ruky nenastoupila do čtvrtfinále. Česká tenistka bude na japonskou světovou jedničku ztrácet 801 bodů.

Stejně jako Ósakaová obhajuje z loňského French Open třetí kolo a bude tak moci v Paříži usilovat i o post světové jedničky.