Plíšková přepisuje v Římě historické tabulky. Zatím nehraji tak dobrý tenis, překvapila Češka

- Jan Havlovic

Už jen jedna výhra dělí Karolínu Plíškovou od velkého úspěchu. Může se stát první Češkou po dlouhých 41 letech, která vyhraje turnaj v italském Římě. Světová sedmička má k tomu výborně nakročeno, v Itálii vyhrála již čtyři zápasy a zahraje si ve finále. „Necítím, že bych hrála svůj nejlepší tenis,“ překvapila Plíšková po semifinálovém skalpu Sakkariové.

Karolíně Plíškové se na turnaji v Římě nikdy příliš nedařilo a jejím maximem byla čtvrtfinálová účast z předloňského roku. Letos dala zapomenout na špatné výsledky a postoupila přímo do finále! Cestou vyřadila také Řekyni Marii Sakkariovou, které oplatila rok starou porážku.

„Samozřejmě jsem za to nesmírně šťastná, neboť necítím, že jsem v takové formě. Ale dokázala jsem se i tak dostat do finále. Obzvlášť na tomto turnaji, tady jsem nikdy nehrála dobře. Hodně to pro mě znamená,“ citují sedmadvacetiletou českou tenistku stránky WTA.

Antuka nikdy nepatřila k oblíbeným povrchům této české fedcupové reprezentantky. Nyní to vypadá, že i na antuce se může Karolína Plíšková řadit mezi nejlepší. „Věřila jsem, že na antuce vyhraji nějaké zápasy, možná i trochu víc, ale ne tohle. Jsem za to ráda, neboť Paříž se blíží,“ připomněla Češka druhý grandslamový turnaj, jehož hlavní soutěž startuje již příští neděli.

Držitelka třinácti turnajových vavřínů z okruhu WTA si může v neděli připsat jeden z nejcennějších titulů. V římském finále vyzve Britku Johannu Kontaovou. „Udělala v poslední době velký pokrok. Postoupila do finále, což je známka kvality,“ varuje.

Favoritkou je podle bookmakerů ale tenistka z České republiky. „Na papíře budu ta, která by měla vyhrát a také vzájemná bilance je pro mě příznivá,“ připomněla Plíšková pozitivní bilanci – s Kontaovou prohrála v dosavadních šesti duelech jen jednou.

Pokud by Karolína Plíšková v neděli uspěla, stala by se první českou tenistkou po dlouhých 41 letech, která by turnaj v Římě vyhrála. Tou zatím poslední je Regina Maršíková, která v roce 1978 porazila ve finále Rumunku Virginii Ruziciovou.

O čtyři roky později si zahrála finále také Hana Mandlíková, ale ta podlehla ve dvou setech Američance Chris Evertové, která tehdy turnaj v Římě vyhrála potřetí v řadě.