Selhání, krach, ostuda. Troicki fatálně promrhal jasný postup

- Radek Štohl

Ne nadarmo se v tenise říká, aby se hrálo až do posledního fiftýnu. Nově o tom velice dobře ví Attila Balázs a Viktor Troicki. Zkušená dvojice se proti sobě postavila v kvalifikaci challengeru v Heilbronnu, přičemž to byl Troicki, který při vlastním servisu nepochopitelně ztratil vedení 6:1, 5:1, 40:15. Aby toho nebylo málo, tak srbský tenista se jako šťastný poražený dostal do hlavní soutěže.

K ukončení zápasu si toho snad více přát ani nejde. Set k dobru, dva brejky navrch a mečboly při vlastním podání. Viktor Troicki však ani tento parádně rozehraný zápas do vítězného konce dotáhnout nezvládl .

Bývalý dvanáctý hráč dvouhry přitom za necelou hodinu hry mohl být v šatně. Za osmapadesát minut si vypracoval vedení 6:1, 5:1, 40:15 a nic nenasvědčovalo tomu, že by se na tenisových dvorcích měl odehrát nečekaný zázrak.

Troicki ke všemu do té doby zápasu dominoval. Trefil sedm es (Balázs ani jedno), první servis mu do kurtu padal v 74% případů (Balázsovi v 61%) a ze šesti nabídnutých brejkbolů proměnil hned pět (Balázs nevyužil ani jednu ze čtyřech možností na brejk). Za stavu 40:15 se však karty začaly otáčet a po další hodině a čtyřech minutách byl obrat na světě.

Srbský tenista během zmíněných čtyřiašedesáti minut čtyřikrát ztratil servis, nevyužil tři mečboly a nakonec prohrál 6:1, 6:7(4), 3:6. Tím však vše neskončilo. 

Viktor Troicki se po odhlášení nasazeného Maximiliana Marterera dostal do hlavní soutěže, v níž se objevil až ve druhém kole. V něm hrál proti přijatelnému Alexeji Vatutinovi, ruského soupeře přehrál 2:6, 6:1, 7:6(8), když v tiebreaku odvrátil jeden mečbol.

Naproti tomu jeho kvalifikační finálový soupeř Attila Balázs v Heilbronnu již nepokračuje. V prvním kole hlavní části sice vyzrál na Matteo Violu (6:4, 6:3), v dalším zápase již neudržel vedení proti Hugo Dellienovi, se kterým padl 6:4, 2:6, 3:6.

Daleko více se však po turnaji bude mluvit o jeho parádním obratu proti Viktoru Troickému. Nebo o fatálním selhání zkušeného Srba?