WTA

České derby pro Vondroušovou! Strýcovou porazila počtvrté v kariéře

- Jan Havlovic

To byla bitva! Úterní tenisový program na turnaji v italském Římě nabídl ryze český souboj Markéty Vondroušové, která vyzvala počtvrté v kariéře krajanku Barboru Strýcovou. Prvně jmenovaná potvrdila stoprocentní bilanci proti plzeňské tenistce, když zvládla i čtvrtý vzájemný souboj. Vondroušová urvala postup po bezmála dvou a půl hodinové bitvě po setech 1:6, 6:4 a 7:6(4). Českou fedcupovou reprezentantku čeká v dalším kole světová dvojka Rumunka Simona Halepová.

Do duelu hraného na římské antuce přitom vstoupila lépe Barbora Strýcová. Plzeňská tenistka si na začátku českého derby vybojovala dva rychlé brejky a rázem vedla 4:0. Vondroušové se podařilo skóre korigovat, ale Strýcová přesto získala první sadu za 31 minut poměrem 6:1.

Devatenáctiletá Vondroušová se z nepovedené úvodní sady dokázala oklepat a ve druhém setu předváděla výrazně lepší tenis. Aktuálně 44. gráčka světového žebříčku mohla posunout utkání do třetího setu už při podání soupeřky za stavu 5:4, ale promarnila hned tři setboly. 

S těžkou situací si Vondroušová přesto dokázala poradit a v náročném desátém gemu uzavřela set při vlastním podání. Poprvé v historii vzájemných duelů těchto dvou českých tenistek se tak šlo do rozhodující sady.

Vondroušová začala kupit nevynucené chyby a výsledkem bylo vedení 5:2 pro třiatřicetiletou Strýcovou. Leckdo již v tu chvíli Vondroušovou odepisoval, ale mladá Češka se dokázala do zápasu vrátit a vynutila si rozhodující tiebreak.

O osudu zápasu rozhodl začátek tiebreaku, ve kterém Strýcová ztratila dvakrát podání a prohrávala 0:4. Vondroušové se podařilo náskok uhájit a dovedla utkání do vítězného konce.

Devatenáctiletá česká fedcupová reprezentantka si tak udržela stoprocentní bilanci ve vzájemných zápasech proti Strýcové. Plzeňskou tenistku porazila již počtvrté v kariéře a v Římě si zajistila při premiérové účasti místo ve druhém kole.

Vondroušovou čeká v dalším zápase těžký oříšek, když změří síly se světovou dvojkou Rumunkou Simonou Halepovou.

Markéta Vondroušová (44.) – Barbora Strýcová (40.) 1:6, 6:4, 7:6(4)