Moneta Czech Open: Veselý atakuje rekord, proběhne rozlučka se Štěpánkem

- Filip Lefenda, Jakub Slunečko

Za přítomnosti turnajové ředitelky Petry Černoškové, prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderky a zástupce Moneta Bank Aleše Sloupenského proběhla v úterý po poledni tisková konference k letošnímu ročníku největšího českého mužského turnaje Moneta Czech Open. Ten se bude hrát od 2. do 8. června v Prostějově a kromě nabitého seznamu účastníků (Jiří Veselý bude usilovat o čtvrtý titul) nabídne opět i atraktivní exhibici s Radkem Štěpánkem a dalšími hvězdami.

Na turnaji, jenž se bude konat od neděle do soboty, nebudou chybět Jiří Veselý, Lukáš Rosol či Adam Pavlásek. Do hlavní soutěže se dostane celkem 48 hráčů, 16 z nich bude mít v prvním kole volný los. Kvalifikaci pak budou hrát pouze čtyři hráči, jak je tomu od letoška na ATP challengerech zvykem.

„Čeká nás spousta novinek. Chceme tímto turnajem podpořit hlavně naše mladé hráče,“ prozradila ředitelka Moneta Czech Open Petra Černošková. Už nyní je jisté, že divokou kartu obdrží sedmnáctiletý talent Jiří Lehečka.

Prostějovský turnaj bude i ve znamení rozlučky s Radkem Štěpánkem. „Nastoupí na kurt při sobotní exhibici s Jiřím Novákem. Proti nim bude hrát dvojice Petr Pála, Pavel Vízner,“ přiblížila jedno z lákadel. „Plánujeme dále dětský den, hráčskou party a další zajímavé události,“ dodala turnajová ředitelka.

Posléze se skrze telefon připojil i Jiří Veselý, trojnásobný prostějovský šampion. „Každý rok se těším, je to můj nejoblíbenější turnaj, navíc v domácím prostředí. Snad najdu formu a povede se turnaj nejen mi, ale i všem českým tenistům. Je důležité, aby se na něm ukázali i mladí čeští hráči,“ vyjádřila přání aktuální domácí jednička.

Ta nyní obhajuje titul v německém Heillbronu. Následně by měl Veselý startovat v kvalifikaci podniku ATP v Lyonu a posléze na grandslamovém Roland Garros. „Zranění už jsem měl až moc. Bohužel kvůli nim nemám ideální formu, pořád se hledám a snažím se do toho dostat zpátky. Snad to ale bude každým turnajem lepší a lepší,“ doufá Veselý.

A jeho cíle pro letošní ročník Moneta Czech Open? „Chtěl bych, aby se mi jako prvnímu podařilo vyhrát turnaj čtyřikrát. Je to výzva, rád bych to dokázal,“ má jasno pětadvacetiletý hráč.

Na závěr si vzala slovo opět Petra Černošková, která hovořila i o některých úskalích. „Nejvíce nám zamotala hlavu nová forma kvalifikace. Snad nám vyjde počasí, máme případně střechu. Musíme hrát zápasy jen na kurtech, které jsou pod livestreamingem, takže budeme využívat jen centr, jedničku a dvojku,“ prozradila.

Posléze ještě došlo na téma financí. „S dotací jsme zůstali na 100 tisících dolarů. Není moc rozdíl, jestli bude dotace 100, nebo 125 tisíc. Lepší hráče bychom nenalákali. Budeme mít navíc velké náklady na hospitality a transport, musíme ubytovat 48 hráčů z hlavní soutěže a 4 kvalifikanty. To je o dost více než loni,“ uzavřela povídání ředitelka prostějovského challengeru.

Mezi největší zahraniční hvězdy startující na letošním Moneta Czech Open budou Nizozemec Robin Haase, Slovák Martin Kližan nebo dvacetiletý norský talent Casper Ruud.

Program Moneta Czech Open: 
2. června (10:00) – finále kvalifikace a 1. kolo dvouhry 
3. června (10:00) – 1. kolo dvouhry a čtyřhry 
4. června (10:00) – 2. kolo dvouhry, 1. kolo čtyřhry 
5. června (10:00) – 2. a 3. kolo dvouhry, čtvrtfinále čtyřhry 
6. června (11:00) – čtvrtfinále dvouhry, semifinále čtyřhry 
7. června (11:00) – semifinále dvouhry, finále čtyřhry 
8. června (11:00) – finále dvouhry


Galerie