ATP

Suverénní Djokovič. Potřetí dobyl Madrid a vyrovnal rekord Nadala

- Radek Štohl

Novak Djokovič získal druhý titul sezóny. Po Australian Open se dočkal první letošní trofeje z Masters, na podniku v Madridu neztratil ani set, když ve finále porazil Stefanose Tsitsipase 6:3, 6:4. Djokovič tak na španělské akci triumfoval potřetí v kariéře. Celkově se jednalo o jeho třiatřicátý triumf z "1000", stejný počet trofejí má rovněž Rafael Nadal.

Djokovič do letošního ročníku vlétl parádním způsobem. Na Australian Open prohrál jen dva sety, došel si tak pro patnáctý grandslamový titul kariéry. Následně se však jeho výsledky začaly nečekaně zhoršovat, na Masters v Indian Wells, Miami a Monte Carlu dosáhl na pouhých pět výher a připsal si jediné čtvrtfinále.

V Madridu se ale vrátil na vrchol. Po semifinálové výhře nad Dominikem Thiemem porazil také talentovaného Stefanose Tsitsipase. Řecký tenista přitom na podniku přehrál Alexandera Zvereva nebo Rafaela Nadala. 

Hned na úvod zápasu se Djokovič musel mít na pozoru, při vlastním servisu prohrával 15:30. Nebezpečné chvíle odvrátil a byl to právě srbský tenista, který si v následující hře vypracoval první brejk, stačilo mu zužitkovat druhý brejkbol. Ve zbytku sady si tenisté bez problémů hlídali servisy, pouze Tsitsipas v šesté hře dovolil soupeři dojít na shodu. Po necelé tři čtvrtě hodiny hry tak první sada patřila světové jedničce.

Druhé dějství nabídlo větší pozornost ve třetím gemu, Stefanos Tsitsipas ale dva brejkboly soupeře odvrátil. Samotný mladík během celého duelu nedošel k jedinému brejkbolu, pouze jednou vydoloval shodu.

Důležitý okamžik setu nastal za stavu 4:4. Djokovič získal třetí brejkbol, který proměnil a šel podávat na výhru v zápase. Srb si vytvořil stav 40:15, ani jeden z mečbolů ale nevyužil. A to ani následný třetí. Byla to až čtvrtá příležitost, která definitivně zlomila odpor mladého soupeře, a která rozhodla o vítězi madridského turnaje.

Novak Djokovič tak na španělské antuce vyhrál celkově 33. turnaj Masters, čímž se dorovnal Rafaelu Nadalovi. Žádný z tenistů v historii jich nezískal více. Naproti tomu Stefanos Tsitsipas musí na svoji první velkou trofej ještě počkat. Minimálně do Říma, další velký turnaj začal tuto neděli.

Mutua Madrid Open (muži, ESP, 6 536 160 EUR)
Finále dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 9.) 6:3, 6:4