ATP

Italská senzace! Sedmnáctiletý mladík zdolal bývalého hráče TOP 30

- Radek Štohl

První den Masters v Římě přináší pořádné vzruchy. A to rovněž co se výsledků týče. V úvodním kole mužské dvouhry se o obrovské překvapení postaral teprve sedmnáctiletý Ital Jannik Sinner, který otočil zápas proti Steve Johnsonovi, bývalého jednadvacátého tenistu světa porazil 1:6, 6:1, 7:5.

Pro Sinnera se přitom jedná o teprve druhou účast v hlavní soutěži ATP. Té první se dočkal letos v Budapešti, kde mezi smetánku postoupil jako lucky loser. Mezi domácími fanoušky se ke všemu představuje zásluhou divoké karty, v současnosti mu totiž patří 262. místo dvouhry. 

První set jednoznačně patřil Steve Johnsonovi, 59. hráč světového žebříčku soupeři dvakrát vzal servis, při vlastním podání přišel o pouhopouhé dva míčky. Úspěšný byl také při brejkbolech, využil obě nabídnuté příležitosti. Druhá sada však byla opakem úvodního dějství.

Jannik Sinner se na returnu začínal dostávat do hry a ve čtvrtém gemu si připsal brejkbol. Ten využil a jelikož předchozí hru potvrdil, vedl 4:1. Následoval dlouhý gem o čtyřech shodách, italský mladík se dvakrát propracoval k šanci na brejk. První sice nevyužil, po té druhé se však mohl radovat. Za chvíli ke všemu uzavřel set a srovnal na 1:1 na sety.

Rozhodující sada mohla domácího tenistu dostat do vedení 2:1 na gemy, nevyužil však dvě šance na prolomení servisu soupeře. Následoval tak trest. Johnson využil také třetí brejkbol v utkání a měl nakročeno k postupu. Za stavu 5:3 měl Američan na returnu mečbol, svůj čtvrtý brejkbol v zápase ale nezužitkoval a následně si ztratil servis. Síly na obou stranách byly rozdělené, čehož využil sedmnáctiletý Jannik Sinner, který za necelé dvě hodiny dokonal senzaci.

Internazionali BNL d'Italia (ITA, muži, 5 207 405 EUR)
1. kolo mužské dvouhry
Steve Johnson (USA, 59.) – Jannik Sinner (ITA, 262.) 6:1, 1:6, 5:7