ATP

Fucsovicse poškodil rozhodčí. Brutální. Šokující, žasli tenisté

- Radek Štohl

Nepříjemný začátek turnaje má za sebou Masters v Římě. V prvním zápase hlavního pavouka mužské dvouhry mezi Nikolozem Basilašvilim a Márton Fucsovicsem se velké chyby dopustil umpirový rozhodčí Gianluca Moscarella, který při závěrečném fiftýnu vyvrátil jednoznačnou dvojchybu Basilašviliho.

Zajímavý duel nabídl první hrací den v Římě. Již v úvodním kole se proti sobě postavili čtrnáctý nasazený Nikoloz Basilašvili a momentálně šestatřicátý hráč dvouhry Márton Fucsovics. Po úvodní jednoznačné sadě 6:1 se druhý set uchýlil až do tiebreaku, ve kterém měl jednoznačně navrch Basilašvili.

Sedmadvacetiletý tenista za stavu 6:2 do kurtu posílal druhé podání, které podle čárového rozhodčího skončilo v autu. Basilašvili ani neprotestoval a šel si pro míčky, aby okamžitě mohl zahájit novou výměnu. Do hry a zbytku zápasu citelně zasáhl umpirový rozhodčí Gianluca Moscarella.

Moscarella okamžitě po vyřčení autu zahlásil korekci a ze židličky seběhl dolů. Při sledování stopy míčku byl neoblomný, mezi dopadem balónku a lajnou neviděl žádnou mezeru. Po krátké diskuzi nechal výměnu opakovat, Basilašvili následný fiftýn ukořistil pro sebe.

Nevídaná situace se však vůbec nelíbila poraženému Fucsovicsovi, který si po konci duelu dané místo vyfotil a následně sdílel na sociálních sítích. „Poslední míček zápasu. Sice jsem nechtěl, ale po mnoha žádostech tuto fotku sdílím...Pokud by míček byl v autu, jednalo by se o dvojchybu, stále bych měl nějakou šanci. Rozhodčí ji však zamítl," napsal maďarský tenista na sociálních sítích.

Sedmadvacetiletého tenisty se následně zastali jak hráči z ATP, tak hráčky z WTA. „Podle mého názoru je to brutální. Také na antuce potřebujeme Jestřábí oko. Co si o tom myslíte?" napsal na Twitter Denis Shapovalov. K němu se například přidal Nick Kyrgios. „Byl to jednoznačný out," vysmál se Australan rozhodčímu. Situaci nemohla uvěřit ani Donna Vekičová, která vše shrnula krátce. „Je to šokující".

Gianluca Moscarella se nechvalně dostal do podvědomí tenistů již první den velkého turnaje. Dostane na něm ještě šanci?