Tsitsipas má v Madridu na dosah životní úspěch, proti bude obrozený Djokovič

- Petr Sumbal

Nejlepší antukový tenista světa Rafael Nadal zatím letos na oranžovém povrchu nezáří a dál čeká na první finálovou účast, tak si to o titul ve španělském Madridu rozdají jiní. A na obzoru je hodně zajímavý zápas. Dvacetiletý Řek Stefanos Tsitsipas vyzve v bitvě o svůj první titul na turnaji Masters srbského mazáka a světovou jedničku Novaka Djokoviče.

Hvězda řecké komety stoupá tenisovým světem zatraceně rychle. Zatímco loni touto dobou byl ještě Tsitsipas mimo světovou čtyřicítku a po Madridu spěchal hrát kvalifikaci do Říma, letos už je světovou devítkou, přičemž příští týden si polepší minimálně na pozici číslo sedm.

Na kontě má rovněž tři tituly a jednu finálovou účast na turnaji kategorie Masters, loni v Torontu bitvu o cenný titul prohrál s Nadalem. „Teď jsem ale mnohem zkušenější než před rokem, což by mohlo hrát velkou roli,“ varuje soupeře Tsitsipas. „Jsem také odvážnější a mentálně mnohem silnější než loni,“ dodává.

Tsitsipase také může hřát, že v Madridu už zvládl dvě hodně náročné bitvy, ve čtvrtfinále a v semifinále zdolal ve třech setech Alexandera Zvereva, respektive antukového krále Nadala.

S Djokovičem se Tsitsipas zatím utkal jen jednou, loni v Torontu ho při své cestě do finále dokázal zdolat. Před dnešním soubojem ovšem zůstává obezřetný. „Ještě jsem s ním na antuce nehrál, takže nevím, co od toho můžu očekávat. Viděl jsem hodně jeho zápasů a budu se snažit co nejrychleji si na jeho hru na antuce zvyknout. Nebude to nic jednoduchého,“ ví vycházející hvězda světového tenisu.

A co na to Djokovič? „Rozhodně to nebude snadný protivník. Je ve formě a už ve svém věku je v TOP 10. Snad předvedu to nejlepší, co umím, protože to bude potřeba, pokud chci vyhrát,“ ocenila srbská legenda kvality svého soupeře.

Djokovič rozhodně nemá důvod si nevěřit. Po povedeném úvodu sezóny a zisku titulu na Australian Open měl sice slabší období a zejména Indian Wells a Miami se mu nepovedly, nyní už je ovšem zpátky ve formě, což potvrdil semifinálovou výhrou nad vynikajícím antukářem Dominicem Thiemem přes dva tiebreaky.

Djokovič už dvakrát finále v Madridu hrál a pokaždé zvítězil. Dnes si zahraje o svůj celkově už třiatřicátý triumf na turnaji Masters, což jen zvýrazňuje kontrast oproti jeho o jedenáct let mladšímu soupeři.

Bitva mládí se zkušeností o titul se v Madridu rozehraje v 18:30.