Střídání na čele? Ósakaová může o víkendu přijít o post jedničky

- Jan Vojkůvka

Naomi Ósakaová dál čeká od titulu v australském Melbourne na nějaký turnajový úspěch a její čekání ji může stát i post světové jedničky. O ten ji může připravit už o víkendu Simona Halepová, která se probojovala v Madridu do finále.

Situace je momentálně jasná. Pokud Simona Halepová vybojuje na Mutua Madrid Open titul, vrátí se po 15 týdnech na post světové jedničky.

O ten ji připravila na konci ledna právě Japonka Ósakaová, jež na Australian Open získala svůj druhý grandslamový titul v řadě, což ji posunula do čela žebříčku jako vůbec první japonskou tenistku v historii.

Jenže, zatímco po loňském US Open se dokázala dostat do finále v Tokiu a semifinále v Pekingu, po melbournském triumfu hledá formu jen těžko. Vypadla ve 2. kole v Dubaji, ve 3. kole v Miami, či osmifinále v Indian Wells. Ve Stuttgartu nenastoupila do semifinále a tento týden v Madridu prohrála čtvrtfinále s Belindou Bencicovou.

Toho může využít Simona Halepová, která byla světovou jedničkou 48 týdnů v řadě a dohromady strávila na čele rankingu 64 týdnů.

Dost možná se přitom jedná o poslední šanci v dohledné době. V následujících týdnech totiž bude obhajovat spoustu bodů za loňské tituly v Římě a Paříži a pokud na své loňské výsledky nenaváže, čeká ji propad žebříčkem.

To ji však v tuto chvíli tolik trápit nemusí. Na své oblíbené antuce porazila přemožitelku Ósakaové ve třech setech a prošla do finále. V něm bude hrát nejen o titul, ale i o ženský trůn, proti vítězce zápasu mezi Kiki Bertensovou a Sloane Stephensovou.