Ženskému tenisu chybí dominantní osobnost. Plíšková poukázala, proč tomu tak je

- Jan Vojkůvka

Ženský tenis je v současné době nesmírně vyrovnaný. Už několik let mu chybí osobnost, která by nad ostatními vyčnívala. Ano, je několik hráček, které sbírají více titulů, nebo jsou úspěšnější na grandslamech... Žádná však není dominantní. Proč tomu tak je? To se snažila v Madridu rozkrýt Karolína Plíšková.

Proč je ženský tenis v současnosti tak vyrovnaný? „Dokud Petra nevyhrála ve Stuttgartu, byla na každém turnaji jiná vítězka. Je hodně složité být po celý rok konzistentní,“ tuší Karolína Plíšková. „Jeden týden hraje hráčka neskutečně a ten další se už necítí v takové pohodě,“ připomíná.

„Nejsme muži a nedokážeme být vyrovnaní jako třeba Novak Djokovič nebo Roger Federer,“ upozornila bývalá světová jednička. „A to nemluvím o konzistentnosti po nějakých třeba 10 let. Je hodně těžké udržet se tak dlouho ve špičce.“

Plíšková tím dává jasně najevo to, co je z hlediska ženských sportovkyň už po mnohá léta zřejmé. Jejich „životnost“ bývá kratší, i s ohledem na případnou touhu založit rodinu. Výjimečných hráček je v každé generaci několik. Ale aby byla některá dominantní a nad ostatními hvězdami vyčnívala, to se stává zřídka. Ženskému tenisu chybí osobnost typu Sereny Williamsové, jež by konstantně vyhrávala největší turnaje. V historii Open éry byly stejně dominantní pouze Martina Navrátilová a Steffi Grafová.

Jinak se jednalo vždy o více hvězd na pomyslném bitevním poli o královnu tenisu.

Těch hvězd, výjimečných tenistek, byla spousta. Přetahovaly se o post světové jedničky i největší tituly na grandslamech. Skutečně dominantní však byly jen tři.

Nebýt Martiny, Sereny a Steffi, kdo ví, kolik světových jedniček by ženský tenis viděl. Právě Američanka Williamsová byla tou poslední vládkyní, jež vyčnívala nad ostatními, a držela mezi únorem 2013 a zářím 2016 pozici první hráčky světa 186 týdnů. Od té chvíle se královny ženského tenisu střídaly, jak na běžícím páse.

Rok 2016 zakončila na prvním místě Angelique Kerberová, jež se v roce 2017 prostřídala do července právě s Williamsovou hned pětkrát. Pak vystoupala na 8 týdnů do čela Karolína Plíšková. Po ní byla na čele Garbine Muguruzaová, Simona Halepová, Caroline Wozniacká... A nyní Naomi Ósakaová.

A je téměř jisté, že v této sezoně dojde ke střídání na čele znovu. Navíc je tu obrovská vyrovnanost v první desítce. Prakticky každá může porazit každou.

Na druhou stranu... Rozmanitost je krásná. Vždyť v této sezoně pouze Petra Kvitová dokázala vyhrát na okruhu WTA dva tituly. Dalších 20 tenistek získalo titul jeden.

To je něco nebývalého.