Poprvé po 15 letech. Ukončí Nadal nebývale dlouhé čekání v Madridu?

- Jan Vojkůvka

Aby Rafael Nadal neměl na svém kontě na začátku května ani jeden turnajový titul? To se naposledy stalo v roce 2004. Od té doby měl vždy nejpozději na začátku antukové sezony splněno. Jenže letos i antukové kouzlo zatím vyprchalo a španělský tenista stále na první letošní trofej čeká.

Je to vskutku nebývale dlouhé čekání. Tituly sbíral Rafael Nadal od začátku roku 2015 jako na běžícím páse, pouze sedmkrát musel čekat na začátek antukové sezony. Nejpozději na Masters v Montrealu svůj první titul v kalendářním roce získal. Jenže letos?

Podobnou situace zažil v roce 2004. Tehdy bylo Nadalovi teprve 17 let, když na začátku května neměl na kontě žádný titul. Prolomit se mu to podařilo až v srpnu v polských Sopotech, to už mu bylo 18 let. A slavil vůbec první vítězství na okruhu ATP.

Posuneme se o 15 let dál. Květen 2019. Nadal je bývalou světovou jedničkou a antukovým králem. I tak prožívá jeden z nejslabších vstupů do sezony v kariéře.

Byl sice ve finále na Australian Open (prohrál ve třech setech s Djokovičem), jenže pak ho začaly stíhat znovu zdravotní problémy. Před semifinále v Indian Wells musel odstoupit a ve zvrat doufal na své milované antuce. Avšak, rok 2019 zatím není rokem Rafaela Nadala.

V Monte Carlu, kde triumfoval jedenáctkrát a v sedmi případech zde slavil první titul sezony, prohrál v semifinále s Fabiem Fogninim. A domácí podnik v Barceloně? I tu skončila jeho pouť v semifinále, tentokrát na raketě Dominica Thiema.

Prolomí Nadal svou letošní smůlu v Madridu? To se dá jen těžko odhadovat. A to i kvůli faktu, že Madrid patří k méně oblíbeným Španělovým destinacím. Během kariéry tu zvítězil „jen“ pětkrát. Oproti ostatním antukovým Masters (a pařížskému grandslamu), se mu v Madridu tolik nedaří.

A pokud by se skutečně ani letos v Madridu neprosadil, přiblížil by se historický okamžik, na který nejsou tenisoví nadšenci vůbec zvyklí. Rafael Nadal by poprvé od svých 17 let nemusel vyhrát na okruhu ATP antukový turnaj. Už by totiž měl v programu jen Řím a Roland Garros.