Peklo úvodních zápasů na Masters. Favorité se v Madridu budou muset ohánět

- Marek Bartošík

Mnozí elitní tenisté hovoří o tom, že je obtížnější vyhrát turnaj kategorie Masters než grandslam. Jejich vysvětlení je jednoduché. Už od prvního zápasu favorité hrají proti silným soupeřům, kteří jsou navíc mnohdy rozehraní z úvodního kola. V Madridu čeká obtížný úvodní zápas většinu z osmičky nasazených.

Pouze 56 míst je v pavouku mužské dvouhry na Masters v Madridu, jelikož osm nejvýše nasazených má v úvodním kole volný los. Někdy může být tato pomoc od pořadatelů s ohledem na rozehranost spíše přítěží.

Vždyť světová jednička Novak Djokovič může už ve svém úvodním duelu narazit na Grigora Dimitrova, jenž se v prvním kole střetne s kvalifikantem. Djokovič sice dlouho nevýrazného Bulhara pravidelně poráží, zrovna v Madridu s ním ale před šesti lety prohrál.

O nic lehčí to nebude mít Rafael Nadal, který letos neobhájil titul v Monte Carlu ani v Barceloně. Jeho první soupeř vzejde ze zápasu dvou kanadských mladíků a semifinalistů z Miami, Denise Shapovalova a Félixe Augera-Aliassimeho. První zmíněný je mimochodem prvním nenasazeným tenistou a v Madridu obhajuje semifinále.

Trápící se Alexander Zverev nemohl mít z madridského rozlosování radost. Obhájce titulu se buď letos počtvrté potká s Davidem Ferrerem, který ho porazil v Miami, nebo s Robertem Bautistou-Agutem, který je druhým nenasazeným hráčem.

Rogera Federera uvidíme po třech letech na antuce v akci proti Richardu Gasquetovi, nebo překvapení právě hraného turnaje v Estorilu Alejandru Davidovichovi Fokinovi. Francouzský elegán letos ještě nehrál, na antuce ale dokázal Federera dvakrát porazit.

Šampiona z Barcelony Dominica Thiema čeká domácí Pablo Carreno Busta, nebo kvalifikant. Turnajová šestka Kei Nišikori zahájí kampaň proti Gillesu Simonovi, nebo kvalifikantovi. Pátý i šestý nasazený tak mají oproti svým kolegům sympatický los.

Po více než dvouměsíční pauze startující Juan Martín del Potro zažije křest ohněm proti jednomu ze srbských antukářů. Zatímco Dušan Lajovič nedávno zazářil finálovou účastí v Monte Carlu, Laslo Djere ovládl pětistovku v Riu.

Poměrně lehký los má turnajová osmička Stefanos Tsitsipas, který narazí buď na aktuálně slabého Joaa Sousu, nebo kvalifikanta. Z řad kvalifikantů může vzejít Pierre-Hugues Herbert či Hubert Hurkacz.

Z dalších nasazených má velmi těžký los například finalita z Barcelony Daniil Medveděv. Ruský tenista v prvním kole narazí na Guida Pellu, jenž letos nasbíral už devatenáct antukových vítězství.

Kompletní los k nahlédnutí zde.