J&T Banka Prague Open: Muchová titul nezískala. V třísetové finálové bitvě uspěla Teichmannová

- Jan Havlovic, Marek Bartošík

Karolína Muchová si bude muset na premiérový titul z okruhu WTA ještě počkat. Dvaadvacetiletá česká fedcupová reprezentantka nestačila v sobotním finálovém duelu na švýcarskou kvalifikantku Jil Teichmannovou, která vyhrála po setech 6:7(5), 6:3 a 4:6. Před finálovým duelem se uskutečnila přímo na centrálním dvorci rozlučka pětinásobné grandslamové šampionky Lucie Šafářové s českými fanoušky.

Muchová podlehla ve finále Teichmannové
Karolína Muchová premiérový titul na okruhu WTA nezískala. Česká tenistka podlehla ve finálové bitvě Švýcarce Jil Teichmannové po setech 6:7(5), 6:3, 4:6. Pro švýcarskou tenistku trénující ve Španělsku je to vůbec první titul na okruhu WTA. 

Česká tenistka hnaná domácím publikem přitom vstoupila do utkání dobře a vypracovala si v prvním setu hned dvakrát výhodu brejku, ale záhy vždy o výhodu přišla ztraceným podáním. Muchová odvrátila za stavu 5:6 hned tři setboly, a tak se šlo do rozhodujícího tiebreaku. V něm si Teichmannová vypracovala tři setboly. Dva se podařilo Muchové úspěšně odvrátit, ale třetí možnost již Švýcarka dokázala využít a ujala se vedení ve finálovém duelu.

Ve druhé sadě byla lepší hráčkou na kurtu Muchová, která zvládla klíčové momenty v šestém gemu, když čtyřmi fiftýny v řadě sebrala Teichmannové podání. Česká fedcupová reprezentantka poté napínala domácí fanoušky a využila až v pořadí třetí setbol. 

Finále J&T Banka Prague Open tak nabídlo i počtvrté v řadě třísetovou bitvu! Rozhodující sada byla narušená deštěm, avšak duel se stihl dohrát. Muchová měla dvakrát výhodu brejku, avšak Teichmannové se podařilo vývoj třetího setu otočit a díky skvěle zvládnutému závěru si dokráčela v Praze pro titul.

„Mrzí mě to. Počasí dneska nebylo moc dobré. Míče létaly pomalu, a proto nešel rychle zabít balón. Soupeřka hrála dobře, já jsem se potom trochu vystřílela. V posledním setu jsem měla spoustu šancí, nedokázal jsem si ale podržet servis a tím jsem si to prohrála. Doufám, že to není moje poslední finále a že mě to spíš rozjede a bude se mi dařit dál,“ uvedla po utkání Muchová.

Šafářová se rozloučila s fanoušky
Před finálovým duelem se uskutečnila rozlučka Lucie Šafářové s českými fanoušky. Během ceremoniálu byly na velkoplošné obrazovce promítány záběry z tenisových začátků Lucie Šafářové i momenty z její bohaté kariéry. Pětinásobná grandslamová šampionka se loučila přímo na kurtu, kde v roce 2016 získala jeden ze sedmi singlových titulů na okruhu WTA.

„Já už tady stabilně brečím hodně dlouho. Chtěla jsem vám toho hodně říct, ale připravená řeč už je pryč,“ smála se Šafářová se slzami v očích.

„Byla to fantastická kariéra. Ne vždy to ale bylo takhle krásné. Byla za tím mnoho úsilí, boje a slz. Nic z toho bych nedokázala bez mých nejbližších. Po té cestě bylo mnoho trenérů, nejenom Rob (Steckley, pozn. red.). Kromě trenérů to bylo také spoustu doktorů, kteří mě dávali do kupy. Návraty znovu od nuly nebyly nikdy snadné, ale stálo to za to. S tenisem budu nadále spojená a těším se na další životní kapitolu,“ řekla Šafářová.

„Mám radost, že Kája Muchová je ve finále. Jsem ráda, že ta volná karta byla takto využita,“ dodala Šafářová, která doporučila organizátorům udělit divokou kartu do hlavní soutěže právě české fedcupové reprezentantce Karolíně Muchové.

Finále dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (106.) [WC] – Jil Teichmannová (SUI, 146.) [Q] 6:7(5), 6:3, 4:6

Turnaj v Praze den po dni

3.5.
J&T Banka Prague Open: Strýcová na turnaji končí s kanárem. Muchová poprvé ve finále 

2.5.
J&T Banka Prague Open: Strýcová přejela Siniakovou. Muchová vybojovala turnajové maximum

1.5.
J&T Banka Prague Open: Muchová je ve čtvrtfinále! Strýcová si vybojovala duel proti Siniakové

30.4.
J&T Banka Prague Open: Siniaková i Strýcová jsou v osmifinále! Postup slaví Muchová

29.4.
J&T Banka Prague Open: Pondělní program se kvůli dešti odložil. Úterý bude nabité, připustila Černošková 

28.4.
J&T Banka Prague Open: Allertová a Bouzková postoupily do finále kvalifikace

27.4.
J&T Banka Prague Open: Přes první kvalifikační kolo se dostaly tři Češky, Smitková zvládla české derby


Galerie