Čilič přehrál Murrayho a ovládl Masters v Cincinnati. Bude černým koněm US Open?

- Petr Šístek

V roce 2014 Marin Čilič triumfoval na US Open. Spolu s vítězstvím Stana Wawrinky na Australian Open v témže roce se jedná o pravděpodobně nejpřekvapivější grandslamový výsledek této dekády a až dosud se zdálo, že v případě Chorvata se jednalo o úspěch, co se důležitosti turnaje týče, zcela ojedinělý. Sedmadvacetiletý ranař ale v Cincinnati celému světu ukázal, že je znovu ve vynikající formě a musí se s ním počítat.

Turnaj v Cincinnati je tradičně poslední velkou prověrkou před posledním grandslamem sezony, US Open. V této sezoně ale podnik trpěl nešťastným termínem olympijského turnaje, jenž se konal jen o týden dříve, a tak již dlouho před jeho začátkem probíhaly spekulace, kolik hráčů se v důsledku náročného programu z turnaje odhlásí.

Nakonec z největší jmen chyběl pouze Novak Djokovič, jenž po krachu v úvodním kole olympijského turnaje s Juanem Martínem Del Potrem oznámil, že se představí až na US Open, a dlouhodobě zraněný Roger Federer. Takže konkurence byla důstojná, avšak do role obrovského favorita byl automaticky pasován vítěz posledních dvou vrcholů, Wimbledonu i olympijských her, Andy Murray.

Turnaj ale velmi brzy přišel o nasazenou dvojku i trojku, když v osmifinále padli Stan Wawrinka i Rafael Nadal. Marin Čilič naopak zvládl svůj vyrovnaný noční zápas s Tomášem Berdychem a rázem se stal nejvýše postaveným hráčem ve své polovině pavouka. Toho dokázal náležitě využít a přes Čoriče a Dimitrova se prokousal do finále.

V něm měl být obětním beránkem. Vždyť od srpna 2014, kdy Masters v Torontu ovládl Jo-Wilfried Tsonga, si tituly na následujících 18 podnicích rozdělili pouze příslušníci tzv. Big Four, tedy Novak Djokovič, Andy Murray, Roger Federer a Rafael Nadal. Přitom ve finále měli mnoho pestrých vyzyvatelů. Kupříkladu Gillese Simona, Davida Ferrera, Gaëla Monfilse, Tomáše Berdycha či Keie Nišikoriho. Nic nenasvědčovalo tomu, že by tomu právě v Cincinnati mělo být jinak.

Avšak Marin Čilič dal svou agresivní hrou podpořenou vynikajícím servisem vzpomenout na předloňské US Open a raketovým nástupem svého soupeře zaskočil. V úvodním setu se dostal do vedení 5:2 s výhodou dvou brejků, avšak sadu napoprvé ještě nedopodával. Za stavu 5:4 ale již byl s přehledem úspěšný a ve druhém dějství svého soupeře dokonce nepustil ani k jednomu brejkbolu. Sám sice při svých příležitostech působil nervózně, ale i navzdory několika lacinějším chybám svou pátou příležitost za stavu 5:5 využil a následně utkání čistou hrou ve velkém stylu dopodával.

Sedmadvacetiletý rodák z Medžugorje tak získal první titul z turnaje Masters v kariéře a podnik této kategorie vyhrál jako první Chorvat od roku 2010, kdy uspěl Ivan Ljubičič v Indian Wells. Díky tomuto úspěchu se posunul zpět do elitní desítky žebříčku ATP a vybojoval si reálnou šanci bojovat o start na Turnaji mistrů. O tom, zda se mu druhý start na závěrečném podniku sezony přiblíží, hodně napoví blížící se US Open, kde bude Marin Čilič v této formě rozhodně patřit mezi černé koně turnaje.