Barcelonská mise. Nadalovi chybí dva zápasy k novému rekordu ATP

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal na turnaji v Barceloně atakuje svůj vlastní rekord na okruhu ATP. Po čtvrtfinálovém vítězství 7:5, 7:5 nad Janem-Lennardem Struffem je už jen dvě vítězství od rekordního dvanáctého triumfu na jednom turnaji v kariéře.

Nadal drží rekord v počtu 11 titulů na turnaji ATP hned na třech podnicích. Kromě Barcelony slavil 11 vítězství i v Monte Carlu a na French Open.

Zatímco v Monte Carlu musel letos spolknout hořkou pilulku neúspěchu, když byl v semifinále vyřazen Italem Fabiem Fogninim, v Barceloně zatím v cestě za rekordním 12. titulem pokračuje. Už ve druhém kole přitom čelil velkým problémům v souboji s Argentincem Leonardem Mayerem, se kterým prohrál první set.

V dalších dvou zápasech však neztratil set a o postup do finále si zahraje s Rakušanem Dominicem Thiemem. Toho na antuce dokázal porazit sedmkrát, ale také s ním už třikrát prohrál. Čeká ho tedy náročná prověrka.

Pokud by Nadal dokázal v Barceloně triumfovat, získal by zde už svůj čtvrtý titul v řadě. Případná 12. trofej by se pak stala novým rekordem ATP v počtu titulů na jednom turnaji.

Zajímavostí je, že dalším hráčem v pořadí ve statistice titulů na jednom turnaji, je Roger Federer. Tomu se podařilo v Halle a Basileji vyhrát devětkrát a na Nadalův rekord tak v současnosti dvě trofeje ztrácí.

Po tomto týdnu může Švýcarova ztráta narůst na tři tituly.