Fedcupové radosti: Australanky a Britky vybojovaly největší úspěchy od roku 1993

- Jan Vojkůvka

V rozdílnější pozici se Australanky a Britky ocitnout nemohly. Přesto shodně dosáhly na úspěch, na který čekaly dlouhých 26 let. Zatímco Austrálie prošla poprvé od roku 1993 do finále Fed Cupu, Velká Británie se poprvé od stejného roku dokázala vrátit do Světové skupiny a postoupit z euro-africké zóny.

Postup Austrálie do finále vybojovala dvojice Ashleigh Bartyová a Sam Stosurová, které zvládly vyhrát rozhodující čtyřhru proti běloruské dvojici Azarenková, Sabalenková 7:5, 3:6, 6:2.

Sedminásobné vítězky Fed Cupu, které se ještě v roce 1993 dostaly do finále, v němž prohrály se Španělskem, se dlouhých 26 let nedokázaly probojovat do souboje o titul. Herní vzestup Ash Bartyové však otevřel týmu nové možnosti a byla to právě mladá hvězda, jež získala také dva singlové body a zasloužila se o to, že o postupujícím rozhodovala čtyřhra.

Ve finále se Austrálie střetne s Francií, která přehrála Rumunsko v čele se Simonou Halepovou.

Velkého úspěchu dosáhla také Velká Británie, ačkoliv u ní se jednalo o trochu jinou úroveň v rámci Fed Cupu.

Britky uspěly v baráži o účast ve druhé výkonnostní divizi Světové skupiny, přičemž z elitní společnosti vypadly už v roce 1993 a čekaly, stejně jako Australanky, na návrat dlouhých 26 let.

Britkám v čele s bývalou členkou elitní desítky Johannou Kontaovou se podařilo porazit Kazašky 3:1 na zápasy.

Jejich postup do Světové skupiny je nejen velkým úspěchem týmu, ale zároveň jim dává velkou výhodu pro příští ročník Fed Cupu. V něm se s největší pravděpodobností bude měnit formát a velmi vážně se zvažuje podobný systém, který byl letos zaveden v Davis Cupu. V takovém případě by Britky byly favoritkami na postup na finálový turnaj.