Bratr Muchové: Kája byla trochu kluk a nesnášela prohry. Jak se zrodil její talent?

- Johan Čáp

Pokud bylo pro někoho baráž s Kanadou mimořádně speciální, byla to Karolína Muchová. Poprvé v kariéře se probojovala do fedcupové nominace a hned nastoupila do ostrého zápasu. Coby týmová dvojka navíc otevírala sobotní program. A jen kousek od svého olomouckého bytu a také Přerova, města, kde tenisově vyspěla. Co vlastně kromě talentu dopomohlo rodilé Hanačce až do fedcupové nominace, nejvyšší pocty, co může česká tenistka zažít? „Od dětství nesnášela prohry. Často je obrečela. Asi tohle ji hodně zformovalo a utužilo,“ přemítal její bratr Filip. Jinak fotbalový brankář. Kuriózně hrající právě za druholigový Prostějov.

Karolína Muchová této skutečnosti během týdne využila. V úterý se po tréninku vydala na zápas FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi Prostějovem a Sokolovem. Na stadion, který je od centrálního dvorce pár set metrů. Prakticky hned „přes koleje“. Její o čtyři roky starší bratr sice zůstal pouze na lavičce, i tak byl ale z její návštěvy nadšený. „Přijela asi na poslední půl hodinku. Ale my si na sebe čas vždy najdeme. Já jsem s ní byl loni taky na pár menších turnajích a i na Wimbledonu,“ vysvětloval jinak fotbalový brankář, pro kterého je fotbalová druhá liga také kariérní vrchol.

Oba tak navazují na svého otce. Josef Mucha dokázal ve vrcholovém fotbalu patřit na přelomu milénia mezi obávané záložníky, dodnes je řazen mezi hráčské legendy fotbalové Sigmy Olomouc. Až jeho dcera však dotáhla příjmení Mucha na mezinárodní piedestal. Jak vůbec vypadala její cesta na vrchol?

„Odmala byla spíš takový kluk. Chodila s naší partou ven. Hrávala s námi venku na schovku nebo fotbal. Pořád v chlapeckém kolektivu. A dělala strašně i moc sportů. Házenou, chvilku basketbal, mažoretky, hrála na flétnu. Zkoušela prakticky všechno, co šlo,“ vzpomíná její bratr.

Nezdolnost, psychická odolnost, atletická všestrannost. To ji zdobí i nyní. „Ale zase bývala trošku dřív i taková ráznější. Často brečela, když prohrála. Prohry nesnášela,“ přiznává Filip Mucha. 

Karolína Muchová sice nikdy nepatřila mezi ty nejhvězdnější talenty své generace, nehrávala v mládežnických výběrech. Zlom ale přišel v roce 2014, kdy zvítězila na Pardubické juniorce. Nejprestižnějším mládežnickém turnaji, jehož ovládnutí často předurčuje k velké kariéře. „Její přechod do žen byl potom ovšem trošku delší. Někdo možná čekal, že se prosadí dřív,“ usuzuje její bratr. Filip Mucha však věřil a věří i nadále: „Jsem na ni hrdý. Na elitní stovku má podle mě Kája určitě. Uvidíme, jak jí to půjde. Ale má šanci se pohybovat vysoko.“

Svou „mladší ségru“ sice Filip Mucha podobně jako při jejím legendárním vítězství nad Garbine Muguruazovou na loňském US Open naživo neviděl, protože zrovna byl na cestě ze zápasu proti Pardubicím, i tak mu ale přišel podobný počet gratulací. „I od kluků z kabiny,“ smál se.

Kdy přijdou další? A budou už třeba po mnohem větším vítězství než nad Kanaďankou Marinovou?

22letá ranařka, která i díky svému tenisovému stylu dostala na motivačním plakátu ve fedcupové šatně podobu Kill Billa, má k nějakému velkému triumfu slušně nakročeno. Spolu s další debutantkou ve Fed Cupu Marií Bouzkovou další důkaz, že český ženský tenis má hvězdnou budoucnost zřejmě zajištěnou.