V devatenácti rozhodla fedcupovou baráž. Moc jsem si to užila, zářila Vondroušová

- Martin Vavruša

I po třetím barážovém zápase s Kanadou zůstal český fedcupový tým bez ztráty jediného setu. Markéta Vondroušová si poradila s Rebeccou Marinovou po setech 6:3 a 6:4 a zajistila tak Česku vítězství v baráži už po třetím zápase. „Pro mě to byly první zápasy na antuce, takže jsem ráda, že jsem si zahrála takhle před turnajem. Je to o to lepší, že to je Fed Cup a za dva body,“ usmívala se po zápase.

Nedělní fedcupové zápasy odstartovala Markéta Vondroušová, která změřila síly s kanadskou jedničkou Rebeccou Marinovou a po vyrovnané bitvě ukořistila pro svůj tým třetí bod, a tedy i jistotu vítězství a setrvání v elitní skupině. Odměnou jí byly ovace ve stoje v podání českých fanoušků, kteří také v neděli vytvořili v Prostějově bouřlivou atmosféru. „Je super ubojovat třetí bod. Ještě jsem to nikdy nezažila, vyhrát dva body. Moc jsem si to užila,“ neskrývala svou radost Markéta Vondroušová.

Průběh zápasu ale nebyl zdaleka tak jednoznačný jako v obou sobotních zápasech. Kanada se poprvé v barážové bitvě dostala do vedení a ve druhém setu navíc Marinová dlouho držela náskok jednoho gemu. „Hned první servírovací gem mi zabila pár míčů, tam to byla trochu smůla. A taky to dobře zahrála. Ale důležité bylo, že jsem jí pak vzala servis a už jsem to udržela,“ vracela se k nejtěžším chvílím jednička českého fedcupového týmu.

Zmíněný zlom přišel za stavu 3:4 ve druhém setu, kdy se Vondroušové podařilo soupeřku brejknout, čímž odstartovala sérii tří vítězných gemů v řadě, kterými ukončila zápas. „Udělala trošku víc chyb, ale já jsem se i snažila být víc trpělivá, vracet jí to a rozběhat jí, aby začala chybovat,“ hledala klíč k vítězství česká tenistka.

Té mohlo pomáhat i vědomí, že Česko po prvním hracím dni drželo vedení 2:0, mnohem více se ale soustředila na soupeřku. „Doufala jsem, že jí to tam nebude už tolik padat. Ze začátku udělala moc chyb, u toho druhého setu jí to spíš padalo na lajny a před lajny. Když jsem to potom udržela víc v kurtu, tak začala víc kazit,“ vysvětlila devatenáctiletá hráčka.

Vondroušová tak i třetí barážový zápas vyhrála na sety 2:0 a zajistila celkové vítězství nad Kanadou v nejkratším možném čase. „Pro mě to byly první zápasy na antuce, takže jsem ráda, že jsem si zahrála takto před turnajem. Je to o to lepší, že je to Fed Cup a hned za dva body,“ zakončila Markéta Vondroušová.