FED CUP: Češky uspěly v baráži! Šafářová se rozloučila výhrou

- Jan Havlovic

Český fedcupový tým si zajistil setrvání v elitní Světové skupině Fed Cupu i pro příští sezonu! Výraznou měrou se o to postarala Markéta Vondroušová, která uspěla v nedělním souboji jedniček, když porazila Kanaďanku Marinovou po setech 6:3, 6:4. Svěřenkyně Petra Pály zůstávají v elitní skupině, kde jsou nepřetržitě od úspěšné baráže z roku 2008. V závěrečné čtyřhře se rozloučila s fedcupovou kariérou Lucie Šafářová, která po boku Barbory Krejčíkové přinesla do české kabiny čtvrtý bod.

Vondroušová přehrála Marinovou – 6:3, 6:4
Rozhodující třetí bod barážového klání Česka proti Kanadě získala devatenáctiletá Markéta Vondroušová, která v souboji týmových jedniček porazila Rebeccu Marinovou hladce ve dvou setech – 6:3, 6:4!

Devatenáctiletá česká tenistka si v domácím prostředí vedla znovu velmi dobře a navázala na sobotní kvalitní výkon proti šestnáctileté Fernandezové. Vondroušová byla v úvodní sadě trpělivá a díky brejku z páté hry získala první sadu poměrem 6:3.

Kanaďanka Marinová vstoupila do druhého setu o poznání lépe, když sebrala hned v úvodním gemu Vondroušové servis. Česká jednička ale zvládla skvěle závěr, když dvěma brejky v řadě definitivně zlomila odpor kanadské jedničky. Aktuálně 47. hráčka světového žebříčku si při servisu soupeřky vypracovala mečbol, který také využila díky tomu, že Marinová poslala míček pouze do pásky.

“Byly to pro mě první zápasy na antuce, takže jsem ráda, že jsem si zahrála takhle před turnajem, a o to lepší, že to je Fed Cup a za dva body. Konec jsem si moc užila. Ještě jsem to nikdy nezažila, vyhrát dva body,” hodnotila česká týmová jednička fedcupový víkend.

Vondroušová se tak postarala o to, že český fedcupový tým zůstává nadále mezi elitou! Česko je v elitní Světové skupině nepřetržitě od úspěšné baráže z roku 2008.

Šafářová se rozloučila s fedcupovou kariérou
Lucie Šafářová má za sebou vůbec poslední fedcupové utkání! Dvaatřicetiletá tenistka nastoupila v rámci barážového klání do závěrečné čtyřhry po boku Barbory Krejčíkové. Bývalé světové jedničky v deblu dokázaly porazit kanadskou dvojici Dabrowská, Fichmanová za 100 minut hry po setech 7:6(4), 7:5.

„Chtěla bych moc poděkovat vám, fanouškům! Byly to krásné roky, během kterých jste nám vždy vytvářeli parádní atmosféru," děkovala Šafářová směrem k naplněným tribunám, které loučící se legendě českého tenisu aplaudovaly ve stoje.

„Myslím si, že jsme to odehrály dobře. Samozřejmě, vždycky to může být lepší, ale myslím si, že jsme hrály hezkého doubla. Soupeřky byly dobré, obě jsou doublistky, takže rozhodně jsme musely hrát dobře, abychom je porazily. Nebylo tam nic hrozného. Mám za ty léta hrozně moc vzpomínek. Každý z týmu mi byl ohromnou oporou. Holky to tento víkend skvěle zvládly a přeji jim mnoho štěstí do dalších let," vzkázala Šafářová mladším kolegyním z týmu.

Speciální utkání to bylo také pro Barboru Krejčíkovou.„Pro mě to byla obrovská čest, hrát s Luckou. Ještě před zápasem jsme vzpomínaly, že jsme tady hrály exhibici, když mi bylo šestnáct, takže určitě pro mě to byla obrovská čest, že jsme si spolu mohly zahrát. A to, že jsme vyhrály je ještě bonus k tomu,” říkala Krejčíková v Prostějově novinářům.

ČESKO – Kanada 4:0 (Prostějov, antuka)
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (47.)
– Rebecca Marinová (CAN, 184.) 6:3, 6:4
ŠAFÁŘOVÁ, KREJČÍKOVÁ
– Dabrowská, Fichmanová (obě CAN) 7:6(4), 7:5