Lucku moc rád uvidím v zápase. Prioritou je třetí bod, avizuje Pála

- Johan Čáp

České tenistky mohou být po prvním dnu baráže o Světovou skupinu Fed Cupu klidné. Proti Kanadě zatím bezezbytku plní roli favorita a v neděli budou mít díky vedení 2:0 na zápasy hned tři mečboly na zajištění jistoty udržení ve skupině ženských tenisových velmocí. „Za výsledek jsem velmi rád, utkání nebyla navíc zrovna lehká,“ připomenul kapitán Petr Pála.

Jako první se na prostějovskou antuku dostala česká týmová dvojka Karolína Muchová. Olomoucká rodačka hodně symbolicky zažila premiéru jen kousek od svého domova. „Kája? Prostě super! Debut zažila na domácí půdě, do toho hukot fanoušků, televize, rodina. Určitě to pro ni nebylo jednoduché,“ vyzdvihl Petr Pála novicku, která Rebecce Marinové dovolila jen tři gemy.

Navíc se jí povedl husarský kousek, když při premiéře v nejprestižnější ženské soutěži završila zápas kanárem. „Káju opravdu musím pochválit. Hodně toho vracela od základní čáry, i dobrá podání Marinové,“ nešetřil Pála superlativy. „Možná jen v prvním setu byla trošku nervózní na servise, ale postupem času to z ní spadlo. Potom podávala líp a líp,“ dodal český kapitán.

V podobném gardu se dokázala popasovat s kanadskou protivnicí i Markéta Vondroušová, pro kterou šlo teprve o třetí fedcupový duel kariéry. Tentokrát ale v pozici týmové jedničky. „Markéta, stejně jako Kája, ani jednou v zápase neprohrávala. Ale soupeřka nás trošku překvapila,“ přiznal Petr Pála.

Šestnáctiletá Leylah Annie Fernandezová totiž zejména v první sadě Vondroušové dost obratně čelila. „Kanaďanka měla lepší forhend, než jsem po sledování jejích tréninků čekal. Markéta ji nedokázala odtlačit od lajny, ustávala to. Na začátku vytasila i pár nečekaných kraťasů,“ popisoval Pála. „Po diskusi na lavičce Maky trošku svou hru korigovala, pak se jí podařilo zahrát hodně forhendů k čáře,“ dodal. Vondroušová nakonec zvítězila poměrem 6:4 a 6:1.

„Takové zápasy holkám jen pomůžou. Jsou pod větším tlakem, více nervózní než na turnajích. Ukázaly všem navíc, že mají potenciál na lepší postavení v žebříčku,“ přidal Pála další pochvalu na adresu Muchové (v žebříčku WTA aktuálně 106.) s Vondroušovou (41.).

Na neděli tak má lídr české ekipy hned několik variant, koho do zápasů nasadit. Pokud by bylo rozhodnuto už po prvním singlu, musí se povinně dohrát čtyřhra. Druhý zápas dvouhry pak jen v případě domluvy kapitánů. Naskočí do některého z nich Lucie Šafářová, která se loučí s reprezentační kariérou? „Stejně jako diváci bych chtěl Lucku vidět na kurtu. Ještě se s holkama pobavím. Prioritou je ale uhrání třetího bodu,“ avizoval Petr Pála.