Je to pro mě výzva být jedničkou, říká Markéta Vondroušová

- Martin Vavruša

Ačkoliv Petr Pála zatím nemá jasno o rozdělení do zápasů nadcházejícího víkendu, jedno už ví jistě – týmovou jedničkou bude vůbec poprvé ve své kariéře teprve devatenáctiletá Markéta Vondroušová. Ta se naposledy předvedla na amerických turnajích, kde dvakrát za sebou dokráčela až do čtvrtfinále. Nyní ji ale čeká výzva v podobě Fed Cupu. „Ještě jsem nebyla v takovéto pozici a užívám si to,“ netajila se mladá tenistka.

Markéto, jak se vám zatím hraje v Prostějově?
Já jsem asi posledního dva a půl týdne hrála na Štvanici na antuce, a tady to není zas takový rozdíl, takže se mi hrálo od začátku dobře. Jediná změna, kterou jsem pocítila, je asi ta střecha. Musela jsem si na to trošku zvyknout při servisu, ale jinak mi přijde, že ty kurty jsou si hodně podobné.

Jak se zatím potýkáte s pozicí jedničky?
Je to pro mě poprvé, ale v poslední době jsem odehrála skvělé zápasy a výsledky, takže je to určitě super, takhle být první. Ještě jsem nebyla v takovéto pozici a užívám si to. Je to pro mě taky trochu výzva, i když tady Kanaďanky nemají nejlepší hráčky. Ale i tak to pro nás bude asi těžký zápas a nesmíme to podcenit.

Nemáte trochu obavy z té zodpovědnosti?
Nesmím na to myslet při tom zápase, budu hrát zápas od zápasu a uvidíme.

Znáte některou z kanadských hráček? Hrála jste proti nim?
Znám akorát Dabrowskou z deblu. Jednou jsem proti ní hrála v Austrálii. Tehdy jsem hrála spolu s Bárou Strýcovou a zvítězily jsme.

Jak se cítíte v posledních týdnech a měsících?
Cítím se dobře, a myslím, že to jde vidět i na kurtu. Bude to asi jiné, antuka a beton, ale já jsem na antuce vyrůstala, takže z toho nejsem nijak vystresovaná a budu si to užívat na všech površích. Navíc, jak jsem řekla, hraju už dva a půl týdne na antuce a ten přechod mi moc problémy nedělá.

V Miami a v Indian Wells jste se dostala do čtvrtfinále. Jak hodnotíte svou hru v Americe?
Bylo to určitě super. V Indian Wells jsem obhajovala třetí kolo z minulého roku, takže jsem něco připisovala. A pak v Miami jsem neobhajovala nic, což mi rozhodně taky dost pomohlo, a určitě jsem zahrála super zápasy. Celkově se cítím dobře.

Ve čtvrtfinále v Miami jste vedla ve druhém setu nad Karolínou Plíškovou 3:0, ale na vítězství to nakonec nestačilo.
Kája hrála dobře. Patří mezi top hráčky světa, a tam už to bylo o tom, kdo bude hrát líp. Vedla jsem ve druhém setu, ale Kája to obrátila. Byl to dobrý turnaj.

Potom jste čelila i nějakým nenávistným komentářům. Jak jste se s tím popasovala? Berete to vážně nebo jste to hodila za hlavu?
Ono je to po každém zápase, takže to nebyla žádná novinka. Akorát jsem chtěla, aby to bylo vidět. Nechtěla jsem, aby mě lidi nějak litovali, spíš, aby viděli, že se nám to taky stává. Když jsem začínala hrát, tak mi to přišlo takové divné, ale teď už jsme na to podle mě všichni zvyklí. Nějak si to neberu, je mi to jedno.

Celkově začátek sezóny tedy je podle vašich představ? Nebo jste čekala i víc?
První turnaje jsem nehrála kvůli kolenu. Hrála jsem v Austrálii a pak myslím až v Budapešti. Trochu jsem se s tím trápila, ale od té doby, co to koleno tejpuju a nebolí mě, tak mě to ani neomezuje v tréninku a hrála jsem dobře. S bilancí 13:4 jsem rozhodně spokojená, zvlášť když jsem hrála hlavně na velkých turnajích.

Kam až to může vyletět v této sezóně?
Nevím a nechci o tom moc spekulovat. Není nějaký konkrétní cíl. Antuku jsem nehrála, protože jsem měla natržené tříslo, a moc toho neobhajuju, tak uvidíme.

V Národním sportovním centru jste se účastnila autogramiády s dětmi z prostějovských škol. Jaké to bylo? Nebolí vás ruka?
Už dříve jsem se účastnila autogramiády v Ostravě. Tehdy jsem to zažila poprvé. Je to příjemné vidět ty děti, že mají radost nás vidět. Moc jsem si to užila.