Djokovič vzteky zničil raketu. Hrozila mu diskvalifikace

- Jan Vojkůvka

Byl to od Novaka Djokoviče hodně nervózní vstup do antukové části sezony. Málokdo by se asi po rozpačitém Srbově výkonu mohl divit, kdyby s Němcem Philippem Kohlschreiberem prohrál. Nakonec světová jednička zvítězila po více než dvou a půl hodinách 6:3, 4:6, 6:4, ale jeho vystoupení doprovodily i dvě situace, které si za rámeček nedá.

Ta první přišla v šestém gemu druhé sady. Djokovič při svém podání odvrátil dva brejkboly a srovnal na shodu. Vzápětí se prodral k výhodě, ale gembol nevyužil. Naopak po další shodě nabídl soupeři brejkbol a tentokrát už recept na Němcovu hru nenašel.

Po voleji do autu se Srb naštval a roztřískal o kurt raketu. Od rozhodčího si za své chování vysloužil varování, které pro něho mělo o několik minut později málem fatální následky.

V deváté hře té samé sady se Kohlschreiber trefil bravurně po lajně. Djokovič se za míčkem rozeběhl a ve snaze ho zasáhnout trochu nerozvážně, a frustrovaně, hodil raketou.

Ta dolétla jen kousíček od místa, kde stáli fotografové a jen se štěstím nikoho nezasáhl. Pokud by trefil svou raketou jednoho z fotografů, případně jednoho z diváků, čelil by s největší pravděpodobností diskvalifikaci.

Na tom se shodli i experti Amazon Prime, na kterém byl zápas vysílán. V debatě, která následovala po záběru na letící raketu, spekulovali nad tím, jaký důsledek by měl zásah některého z přítomných fotografů a diváků. Djokovičovi by výrazně uškodilo už to, že má na kontě varování a nervy měl v průběhu druhého setu na pochodu.

„Bylo by velmi zajímavé sledovat, k jakému rozhodnutí by rozhodčí dospěl,“ spekuloval Robbie Koenig, sám bývalý jihoafrický tenista a úspěšný deblista. Jeho kolega, Nick Lester, který nikdy nedosáhl úrovně, aby se mohl tenisem živit, přitakal: „Pokud by někoho trefil, byl by to úplně jiný příběh,“ podotkl s tím, že Djokovič mohl v utkání pokračovat.

Srb se ve třetím setu dokázal zklidnit a soustředit se na hru. A nakonec přes Kohlschreibera prošel do osmifinále.