Ve třinácti do fedcupového dresu! Český supertalent v Prostějově prohání Šafářovou a spol.

- Johan Čáp

Novinářské osazenstvo zprvu tápalo. Že by změna v nominaci? V prostějovské Agrofert aréně, kde se bude hrát během víkendu fedcupová baráž s Kanadou, si pinkala s debutantkou Karolínou Muchovou maličká blondýna v barvách českého fedcupového týmu. Až na tiskové konferenci došlo k odhalení. Na prostějovské antuce proháněl o devět let starší soupeřku jeden z největších českých tenisových talentů – třináctiletá Linda Fruhvirtová.

Prali se o ni světově proslulí tenisoví agenti, nakonec si ji však pod svá křídla vzala tuzemská jednička Česká sportovní. Obrovská pracovitost, vynikající tenisové myšlení, skvostná technika. Ale i v dalších ohledech jasně převyšuje své vrstevníky. V tuzemsku patří s Lindou Noskovou mezi hlavní naděje českého tenisu. Vždyť právě s ní vybojovala kmenová hráčka Sparty v loňském roce pohár na mistrovství Evropy v deblové kategorii do 14 let, sama je pak vítězkou prestižního turnaje Orange Bowl, kterému se přezdívá mládežnický grandslam.

Do fedcupové nominace má sice mladá juniorka stále relativně daleko, kapitán Petr Pála ale využil možnosti zapojit ji do dění a atmosféry v týmu už nyní. Při barážovém utkání s Kanadou v Prostějově bude při ruce coby sparingpartner pro hvězdy jakou je Lucie Šafářová nebo Markéta Vondroušová.

„Jak k tomu došlo? Táta přišel minulý týden ze schůzky a říkal, že jsem dostala možnost být týden s holkama. Je už to teď nezapomenutelný zážitek,“ vyprávěla mladičká tenistka. „Pomůže nám s tréninky, protože se zatím scházíme postupně a není nás dostatek. Odehrála super trénink,“ komentoval její představení proti Karolíně Muchové kapitán Petr Pála.

A pocity samotné Lindy z poledního sparingu? „Bylo to parádní, výborně jsem si zahrála. Kája Muchová je šikovná, hraje chytře,“ kvitovala svoji starší kolegyni dívka, která je se svou sestrou Brendou, také tenisovým talentem, přirovnávána ke Karolíně s Kristýnou Plíškovou.

Pro Lindu Fruhvirtovou to byl jen další střípek v její zajímavé juniorské kariéře. Na loňském J&T Banka Prague Open si ji pro trénink vybrala Samantha Stosurová nebo Darja Gavrilovová. Dlouhodobě spolupracuje s Patrickem Mouratoglouem, koučem Sereny Willimasové, v lednu si navíc zahrála za Jihlavu i v dospělé extralize, kde vybojovala proti mnohem starším soupeřkám cenné dva body.

Obleče si fedcupový dres v blízké době i coby plnohodnotná členka týmu?