První nominace? Neskutečné, září Muchová. Po tréninku bude fandit bráchovi na fotbale

- Johan Čáp

Karolína Muchová čekala na první nominaci do fedcupového týmu do svých 22 let. Právě ona patří do generace hráček, která by měla být v budoucnu hlavním pilířem české reprezentace. Při svém debutu navíc bude hrát takřka na domácí půdě. Tenisově sice vyrůstala v Přerově, Prostějov má ale od olomouckého bytu dvacet minut cesty autem. Pro hanácké sportovní prostředí je mladá kometa i nadále pořád hodně spojována se svým otcem a bratrem, kteří působí v profesionálním fotbale, stereotypní škatulkování ale po nominaci na baráž s Kanadou dokonale zbořila. Jméno Muchová totiž postupně získává v tenisovém světě lesk.

Podle slov Petra Pály by navíc právě ona měla během tohoto týdne zabojovat s Lucií Šafářovou o pozici české siglové dvojky na duel s Kanadou. Pro mladou sniperku, jejíž hlavní zbraní je zejména tvrdý return od základní čáry, variabilita úderů nebo excelentní podání, tak může jít o životní milník. Ten žebříčkový, vstup do elitní stovky singlistek, pak není také vůbec daleko. Splní se jí oba sny ještě v tomto měsící?

Ve fedcupovém týmu jste debutantka, jaké byly první pocity, když jste se dozvěděla o nominaci?
Byla jsem neskutečně ráda. Myslím si, že každý sportovec, ať už dělá jakýkoliv sport, tak má jasnou metu. Reprezentovat svou zemi, navíc v tom, co ho baví. Jsem nesmírně ráda, že jsem dostala příležitost hrát Fed Cup. Bude mi ctí hrát po boku takové hráčky, jakou je Lucka Šafářová. Chtěla bych si to užít.

Berete to jako takovou odměnu za poslední týdny, kdy se vám na zámořských turnajích WTA dařilo?
Vždycky jsem měla cíl reprezentovat ve Fed Cupu, takže máte pravdu. Dá se to opravdu brát jako odměna. Jsem moc ráda, že jsem se mohla připojit k týmu. Těším se na celý týden s holkama. A na Lucku Šafářovou, která je asi nejzkušenější z nás nominovaných. Chtěla bych si to užít a vzít si z toho zkušenosti do budoucna.

Jak moc výjimečné je hrát v Prostějově? Přeci jen máte to kousek od Olomouce, kde jste se narodila a dlouhodobě žijete...
Prostějov pro mě sice není úplně tenisový domov, ale je to super, že to mám patnáct minut od domova, kde jsem nebyla už dva měsíce, protože jsem cestovala po turnajích.

Využijete toho nějak? Doporučíte třeba něco týmu, co stojí na Olomoucku k vidění?
Půjdeme asi na večeři, takže možná nějakou restauraci. Víc asi ne, nebude čas. (úsměv)

V Prostějově se bude hrát na antuce, pod střechou. Nakolik vám tento povrch vyhovuje?
Neřekla bych, že by mi vyhovovala antuka nějak víc, než třeba beton. Ale dokážu na ní předvést dobré výkony. Naposledy jsem na antuce hrála loni v červenci na turnaji v Praze. Od té doby jsem už odehrála soutěžní zápasy jen na betonu. Ale minulý týden jsem byla v Praze na dva, tři dny na antuce ťuknout. Když bylo ještě trošku hezké počasí. V pátek už byla strašná zima, takže jsme pak museli skončit. Očekávám, že si na povrch zvyknu spíš až během tohoto týdne. 

Během úterý jste trénovala dopoledne se čtrnáctiletou Lindou Fruhvirtovou. Už jste si na prostějovský areál zvykla?
S Lindou to nebyl první trénink. V pondělí odpoledne jsme si zahrály na centrálním kurtu s Luckou Šafářovou. Byly to klidnější tréninky. Povrch je pomalejší, na všechno je více času. Zatím se s tím sžívám.

O vás je známo, že jste takový střelec. Máte rychlé podání, tvrdé údery. Jak bude potřeba přidat na razanci?
Bude potřeba dát do úderů víc energie, pracovat na výměně. Určitě se dá někdy zahrát nějaký rychlý míč, ale bude to spíš o tvrdé práci a pozornosti.

Zmiňovala jste, že jste už měla možnost trénovat s Lucií Šafářovou. Tedy s hráčkou, která mohla být pro vaši generaci tenistek dětským idolem. Bylo to nějak speciální?
Na kurtu jsem to úplně nějak nebrala. Ale je samozřejmě super, že tady máme mezi sebou takovou osobnost českého tenisu. Zatím jsme se spolu s Luckou neměly čas moc bavit, nebyl prostor.

Kapitán Petr Pála novinářům říkal, že byste právě vy měla být jednou z variant na druhý singl. Máte to nějak v hlavě?
Nijak mě to neomezuje. Ani to nemám to v hlavě. Snažím se připravit tak, abych byla v případě kapitánovy volby připravena jít na kurt.

Kanaďanky přivezly sestavu plnou neokoukaných tváří. Jejich nejlepší singlistka, Rebecca Marinová, je až ve druhé stovce žebříčku WTA. Víte už trošku, co od nich čekat?
Holky podle jmen vůbec neznám, nikdy jsem proti nim nehrála. Papírově jsme sice favority, ale v reálu to nakonec může být vyrovnané. Každá z nich může být schopná zahrát dobře, navíc na pomalé antuce.

Během aktuální sezóny jezdíte jen větší turnaje pod hlavičkou WTA, konkrétně Brisbane, Australian Open, Dauhá, Miami a Monterrey, a vynecháváte podniky menší dotace na okruhu ITF, které jste v minulosti hrávala daleko častěji. Je to daná strategie?
Přihlašovala jsem se do turnajů, na které jsem tehdy momentálně připravena. Je pro mě dobrá zkušenost zahrát si i proti hráčkám jako je Kerberová nebo Svitolinová. Beru si z těch zápasů hodně, alespoň vidím, kde se ještě zlepšovat. Ale konkrétně s těmito dvěma jsem odehrála celkem vyrovnaná utkání. To je určitě pozitivní.

Právě v Monterrey i Miami jste došla pokaždé z kvalifikace až do druhého kola. Jak jste svoje učinkování hodnotila?
V Monterrey byla velká škoda, že jsem stejně jako v Miami narazila na Angelique, která byla první nasazenou. V Miami jsem měla dokonce šanci ji i porazit, hrály jsme spolu tříseťák. V Monterrey už byla připravenější na mou hrou a porazila mě celkem jednoznačně. Ale na druhé straně si z takových zápasů můžu alespoň odnést dobrou zkušenost.

Váš otec Josef Mucha je hráčskou legendou fotbalové Sigmy Olomouc, trenérsky působil nedávno třeba v prvoligové Karviné. Nyní je asistent v druholigové Jihlavě. Přijde se na vás podívat?
Myslím, že mají předzápasový trénink, takže spíš asi nedorazí...

Byla byste třeba víc nervózní, kdyby se přišel mrknout? Že před ním musíte předvést super výkon?
Asi by to nějakou velkou roli na mém výkonu nehrálo. Už mě viděl hrát mockrát a zvládla jsem to bez problému. (úsměv)

Bratr Filip Mucha je také fotbalista. Aktuálně chytá za místní druholigový prostějovský klub. Potkali jste se už spolu?
(smích) Nene, ještě ne. Ale dnes v úterý od pěti mají zápas, tak se půjdu asi na něj mrknout.