Fedcupový tým se do Prostějova sjíždí postupně. Není to komplikace, tvrdí Pála

- David Jahoda

Kapitán českého fedcupového týmu postupně vítá v Prostějově všechny své svěřenkyně, které o víkendu v baráži vyzvou reprezentantky Kanady. „Na večeři už budeme kompletní,“ prozradil v úterý hodinu po poledni Petr Pála.

Na hlavním kurtu prostějovské AGROFERT arény dohlížel na trénink Karolíny Muchové, rodačky z nedaleké Olomouce, která si pinkla s teprve 14letou Lindou Fruhvirtovou. „Linda nám tu pomůže s tréninky, protože se tu scházíme postupně. Proti Káje to odehrála suprově, krásný trénink,“ chválí Pála mladičkou hráčku.

Muchová si zatrénovala už v pondělí s Lucií Šafářovou. „Byly si zahrát už včera, aby vyzkoušely kurt. Jak dorazí Markéta Vondroušová, tak si půjde od půl páté zahrát s Luckou na hlavní kurt,“ uvedl kapitán české reprezentace. „Máme k dispozici ještě jeden kurt, takže ho využijeme. Tam si půjde zahrát Maruška Bouzková, aby se seznámila s antukou,“ dodává.

Právě Bouzková dorazila v úterý kolem poledne, další svěřenkyně se teprve připojí. Je komplikace, že tu celý tým není hned od začátku? „Ani bych neřekl. Holky jsou zvyklé z turnajů, kam přijedou třeba i dva dny před začátkem. Dneska na večeři už bychom měly být kompletní a hraje se až v o víkendu, takže úplně v pohodě,“ není Pála nijak nervózní.

Úvodní tréninky mají posloužit hráčkám k tomu, aby si osahaly povrch, na kterém se o víkendu bude hrát. „Antuka je všude jiná, je potřeba se s tím trochu seznámit. Tady je to trochu specifické. Vím, že je sice zatažená střecha, ale i když je roztažená, tak se tam dostane trochu méně slunce a kurt je vlhčí. Jsme ale domluvení i s Kanaďany, že budeme dávat mezi tréninky prostor deseti minut na úpravu,“ sděluje 43letý kapitán.

I když by mělo být o víkendu hezky, střecha bude v každém případě zatažená. „Takhle je to nařízené z ITF. V tomhle období není jednoduché dostat zápas pod širé nebe, protože víme, jak může být počasí v dubnu zrádné. Chtěli jsme, aby se to odehrálo v sobotu a v neděli. Holky pak mají další turnaje, a kdyby se to mělo přesouvat, byla by to komplikace úplně pro všechny,“ vysvětluje.

Českou jedničkou pro barážový souboj s Kanaďankami by měla být Markéta Vondroušová. Na koho padne pozice „dvojky“? Muchová, či Šafářová? „Chtěl bych zapojit obě holky,“ uvádí Pála.

Že by se o své nasazení do zápasů ale měly obě hráčky poprat na kurtu během tréninku, Pála vylučuje. „Nikdy nehledím na vzájemný výsledek z tréninku, každá hra sedí na někoho jiného. Teprve se dohodneme, pokusíme se vymyslet nejlepší variantu.“

Pomalu už se kapitán českého fedcupového týmu začne soustředit na konkrétní soupeřky. Ty největší hvězdy tu ale Kanada mít nebude – v Prostějově chybí 18letá vycházející hvězda Bianca Andreescuová a podle předpokladů také bývalá světová pětka Eugenie Bouchardová.

„Abych řekl pravdu, ty, co pořádně znám, tady nejsou,“ pousměje se Pála. „Znám Dabrowski, která je 15. ve čtyřhře, byla i v desítce. Nastoupila proti nám i  ve Fed Cupu, když jsme hráli v Québeku. Až tady budeme kompletní, chci se zeptat holek, kdo koho zná. Pak se zajdeme podívat na trénink, jak se sžívají s povrchem,“ odkrývá nejbližší plány.