Nesrovnávejte ho s Nadalem, krotí Almagro vášně kolem patnáctiletého Španěla

- Jan Vojkůvka

Našlo Španělsko svého nového Nadala? Takové palcové titulky se šířily během posledního týdne na zpravodajských tenisových portálech nejen ve Španělsku. Poprask způsobil teprve patnáctiletý Carlos Alcaraz, který na začátku dubna vyhrál svůj první zápas na Challenger Tour a svůj úspěch potvrdit i minulý týden, kdy připsal na konto další dvě výhry. Ne každý z toho má však radost.

Jedním z těch, kdo se snaží zklidnit vášně, aby měl mladý Alcaraz především klid na svůj tenisový rozvoj, je končící Nicolas Almagro (na fotografii vpravo s Alcarazem). Budoucí ředitel tenisového klubu v Murcii poznamenal, že tlak, který mohou média na Alcaraze vyvinout, se může negativně odrazit v jeho budoucí kariéře.

„Srovnávání nikdy není dobré,“ uvedl jednoduše Almagro. „Rafa měl svou kariéru dobrou už na začátku a Carlos teprve musí začít psát svou historii.“

Alcaraz do této sezony vstoupil už v lednu na turnaji ITF v Palmanově, kde došel až do semifinále. Už to bylo velkým úspěchem. Aktuálně 25. junior světa se poté z turnajů dospělých vytratil a vrátil se až na začátku dubna na domácím challengeru v Alicante.

Zde se mu podařilo vybojovat své první vítězství v této kategorii, čímž se stal vůbec prvním tenistou s ročníkem narození 2003, který triumfoval v zápase na challengeru (o rok dříve zvítězil na turnaji futures v pouhých 14 letech a rovněž na této úrovni se stal prvním hráčem narozeným v roce 2003, který vybojoval profesionální vítězství). Ve třech setech porazil Itala Sinnera. Ve druhém kole poté prohrál po třísetové bitvě s Lukášem Rosolem.

Minulý týden pak startoval v Murcii, kde postoupil dokonce do osmifinále, když přehrál Francouze Sakharova a Španěla Martineze. Nad jeho síly byl až Rudolf Molleker, 165. hráč světa.

„Dokáže neuvěřitelné věci, měli byste ho podporovat a pomáhat mu,“ dodal Almagro v rozhovoru pro deník Marca s tím, že porovnání s Nadalem mu může v této fázi rozvoje jedině uškodit.