Proti Kanadě jsme favorité, věří Pála. Šafářová se cítí na týmovou babičku

- Johan Čáp

Vzpomínky na poslední zápas Fed Cupu v Olomouckém kraji jsou už hodně fousaté. V roce 2002 se v Přerově tým Jana Kukala postaral o udržení Světové skupiny po výsledku 5:0. Symbolicky také proti Kanadě a s hodně mladým týmem. Takový má k dispozici i v roce 2019 Petr Pála. Nominaci pro barážový duel proti Kanadě hraný v Prostějově okořenil dvěma úplnými debutantkami.

Fedcupový kapitán ale krom novicek Karolíny Muchové a Marie Bouzkové povolal, pro některé možná celkem neočekávaně, vítězku pěti trofejí Lucii Šafářovou. Ta ve 32 letech bude uzavírat svou dlouhou reprezentační kariéru. „Doufám, že loučení bude vítězné,“ smála se tenistka, která na květnovém J&T Banka Prague Open uzavře také hráčskou dráhu.

Pro Šafářovou by mělo jít o první zápasy od prosincové české extraligy, lednové Australian Open nakonec kvůli zánětu zápěstní šlachy musela odpískat. „Jsem v plném tréninku už skoro měsíc. Až na drobné nachlazení jsem zdravá. Fyzicky se cítím dobře,“ deklarovala po příjezdu.

V týmu bude mít navíc při absenci Karolíny Plíškové, Petry Kvitové nebo Kateřiny Siniakové speciální úlohu. Díky zkušenostem i věku. „Čekám, že holkám předáš zkušenosti,“ vyzýval s úsměvem Šafářovou po příjezdu do Olomouce kapitán Pála. „Tým máme velmi mladý, proto si připadám trošku jak babička. Ale ne vážně, nemám problém holkám předat nějaké rady. Když přijdou, budu ráda takovou mentorkou,“ zněla odpověď.

Český fedcupový tým sice proti kanadskému výběru opravdu vyrukuje s mladou sestavou plnou neokoukaných tváří, pořádající tým by měl přesto patřit více mezi aspiranta na výhru. „Chybí jim Bianca Andreescuscouvá, kometa posledních měsíců, tudíž favority bychom měli být spíše my. Ale na papíře se samozřejmě nevyhrává,“ varuje Petr Pála. Podobně před odepisováním soupeřek varovala i Lucie Šafářová: „Nesmíme je podcenit. Některé mladé hráčky z jejich nominace mohou být nepříjemné.“

Kromě Šafářové s Pálou předstoupila v Olomouci před novináře i jedna z českých debutantek. Karolína Muchová zažije premiéru ve Fed Cupu ve 22 letech. „Jsem nesmírně ráda, že jsem takovou příležitost dostala. Asi pro každého sportovce je největší metou reprezentovat svou zemi v tom, co ho baví,“ zářila mladá tenistka. Dostane olomoucká rodačka, která se může pyšnit třeba triumfem nad Garbiñe Muguruzaovou z loňského US Open, příležitost v ostrém zápase?

„Na sobotu počítám s Markétou Vondroušovou, nasazení do druhé dvouhry budeme řešit během týdne. Holky s nominací seznamuji až většinou ve čtvrtek. Uvidíme, jak na tom budou všechny zdravotně. Navíc se některé vrací ze zámoří, nehrály třeba dlouho na antuce,“ nechtěl spekulovat Petr Pála. Ten bude mít celý výběr k dispozici během úterka, kdy je na programu první oficiální trénink na prostějovské antuce. Bouzková, Krejčíková i Vondroušová jsou totiž momentálně ještě na cestě z turnajů, které hrály v předešlém týdnu.