13 tenisových milníků, které nejspíš nikdy nikdo nepřekoná

- Jan Vojkůvka

Říká se, že by člověk nikdy neměl říkat nikdy. V tenise ovšem existuje hned několik milníků či rekordů, jejichž překonání se zdá takřka nemožné. Ať už jde o dva kalendářní grandslamy Roda Lavera, přes 350 titulů Martiny Navrátilové, nebo neskutečné dominance Rafaela Nadala na antuce a Rogera Federera na trávě. Podívejme se na 13 milníků a rekordů, které v historických tabulkách vydrží na čele přinejmenším hodně dlouho.

Dva kalendářní grandslamy Roda Lavera
Australská ledenda Rod Laver je jediným tenistou v historii, kterému se podařilo zkompletovat hned dva kalendářní grandslamy, tedy vyhrát všechny čtyři turnaje během jedné sezony. Již osmdesátiletý Australan dosáhl tohoto milníku v letech 1962 a 1969. Kalendářní grandslam během kariéry zkompletovaly také Margaret Courtová (1970) a Steffi Grafová (1988). Nikomu dalšímu se tento úspěch nepodařil.

Federerových osm wimbledonských titulů
Když v roce 2017 vyhrál Roger Federer svůj osmý wimbledonský titul, zapsal se do dějin jako nejúspěšnější tenista na travnatém povrchu. Na čele se totiž dokázal osamostatnit od Američana Peta Samprase, který ukořistil během kariéry sedm trofejí z All England Clubu. Legendární Švýcar navíc i letos bude patřit k favoritům svého oblíbeného turnaje a svůj rekord může ještě navýšit.

Samprasových 7 wimbledonských titulů během 8 let
Když jsme hovořili o Petu Samprasovi, i on dosáhl ve Wimbledonu něčeho výjimečného. Získal totiž sedm titulů během pouhých osmi let! A to je asi milník, který nikdo překonat nedokáže. Nepovedlo se to ani fenomenálnímu Federerovi. Sampras své trofeje sbíral mezi lety 1993-2000 a na triumf nedosáhl pouze v roce 1996, kdy vypadl ve čtvrtfinále s Richardem Krajickem.

Nadalových 11 titulů na French Open
Když se zeptáte, kdo je nejlepším antukovým hráčem historie, odpověď je jasná. Je jím Rafael Nadal. Ten stanovil hned několik rekordů a v tomto článku ho nezmiňujeme naposledy. S 11 tituly na French Open se navíc stal hráčem, který na jednom grandslamu v Open éře získal nejvíce trofejí. Stejně titulů jako on má Margaret Courtová, která ovládla jedenáct ročníků na Australian Open, ale z nich bylo jen sedm v Open éře.

Nejvíce grandslamů v Open éře
Tak zde zase triumfuje Serena Williamsová. Američanka, jež stále hraje tenis, vybojovala během kariéry 23 grandslamových titulů v Open éře, tedy v období, kdy se všechny turnaje otevřely profesionálům. Na dosah má i vyrovnání absolutního rekordu, kterým je 24 titulů Margaret Courtové. Ta v Open éře získala pouze 11 svých grandslamových trofejí.

Nejdéle sloužící světová jednička
Královnou bílého sportu se stala Němka Steffi Grafová, která na prvním místě světového žebříčku strávila dohromady 377 týdnů a zůstává neochvějně na čele mezi oběma asociacemi ATP a WTA. Například Roger Federer byl světovou jedničkou 310 týdnů, ale zase je držitelem rekordu v počtu 237 týdnů, kdy byl na čele žebříčku nepřetržitě. I to se bude komukoliv hodně těžko překonávat.

Nejvíce es v sezoně
Tipovali byste například vytáhlého Johna Isnera či bombéra Iva Karloviče? Kdepak, nejvíce čistých es nasbíral během jedné sezony jiný Chorvat. Byl jím slavný Goran Ivaničevič, který v roce 1996 trefil neskutečných 1477 es.

Kalendářní Golden Slam
Získat Golden Slam je něco, co se poštěstí jen zlomku tenistů. Je to úplně něco jiného než třeba kariérní grandslam. Zde se totiž, kromě titulů na všech grandslamech, počítá ještě zisk zlaté olympijské medaile. To dokázali Andre Agassi, Rafael Nadal a Serena Williamsová. Nikdo z nich to ovšem nezvládl během jednoho roku. Pouze Steffi Grafová v roce 1988, kdy ke kalendářnímu grandslamu přidala i zlato ze Soulu. Tehdy byla Němka nezastavitelná. A tenhle milník jen tak nikdo nevyrovná.

Nejdelší šňůra výher na jednom povrchu
Vracíme se k Rafaelu Nadalovi. Tomu se podařilo mezi lety 2005 a 2007 vyhrát na antuce neskutečných 81 zápasů v řadě. Žádný z tenistů, ať už na antuce, trávě, nebo betonu, se k tomuto číslu nedokázal přiblížit.

Nejdelší vítězná šňůra
Pak je nejdelší vítězná šňůra, bez ohledu na povrch. Zde zase v roce 1984 dosáhla Martina Navrátilová na senzační číslo 74 vítězství v řadě. Dovedete si představit, že by v dnešní době někdo bez porážky vyhrál tolik zápasů během jedné či dvou sezon?

Nejdelší tenisový zápas
V roce 2010 se tenisoví fanoušci stali ve Wimbledonu svědky neskutečného maratonu. V utkání 1. kola, které se natáhlo do celkem tří dní, se John Isner a Nicolas Mahut rvali o postup do druhého kola dohromady 11 hodin a 5 minut. Isner tehdy vyhrál 6:4, 3:6, 6:7(7), 7:6(3), 70:68. Rozhodující pátý set trval 8 hodin a 11 minut a sám o sobě překonal předchozí nejdelší zápas historie, který trval 6 hodin a 43 minut.

Nejrychlejší zaznamenaný servis
Na challengeru v jihokorejském Busanu zaservíroval v roce 2012 Australan Sam Groth rychlostí 163,4 mil za hodinu. V přepočtu 263 km/h.

Nejvíce turnajových titulů v Open éře
Martina Navrátilová vybojovala během kariéry neuvěřitelných 167 singlových prvenství. K tomu získala 177 deblových vítězství a dalších 10 titulů ve smíšené čtyřhře. S celkovým počtem 354 titulů drží světový rekord. Kromě mixu není v klasických tenisových soutěžích k překonání.