Konec se přiblížil, připustil Nadal. Jak dlouho ještě bude hrát?

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal má za sebou zklamání z amerických turnajů Masters, kde kvůli problémům s kolenem odstoupil z Indian Wells a do Miami vůbec neodcestoval. Španělský tenista se nyní už těší na začátek oblíbené antukové sezony, před turnajem v Monte Carlu se však pozastavil a zamyslel nad svou budoucností.

Dvaatřicetiletý Nadal měl podle odborníků skončit s tenisem kvůli svému hernímu stylu a obří svalové hmotě už před sedmi lety. Podle nich mělo být spojení těchto dvou aspektů likvidační pro jeho kolena. A také bylo, ne však natolik, aby se s tenisem opravdu rozloučil.

Zatímco herní styl má pořád stejný, svaly se na jeho těle o poznání zmenšily. Byl to vynucený krok, aby si svou kariéru prodloužil. A i když nesčetněkrát marodil se svými koleny, i po sedmi letech od zmiňovaného termínu konce stále patří mezi nejlepší. Mezi ty, na které se měl podle mnohých už dívat jen v televizi.

Že ho tenis fyzicky ničí připustil už po turnaji v Indian Wells, kde odstoupil před semifinále. Vyjádřil se ve smyslu, že za takových 15 let za to asi zaplatí velkou daň, co se jeho zdravotního stavu týče. Vášeň ho ale u tenisu dál drží. Stále se cítí motivovaný. Jak dlouho ovšem vydrží?

„Tahle profese rozhodně není navždy,“ cituje ho deník express.co.uk. „Doufám, že ještě mám pár let před sebou. Ale dějí se různé věci a pochopitelně je konec o hodně blíž, než byl před pěti lety,“ řekl Nadal.

„Je důležité, užívat si každý okamžik. Tenis nám dává příležitost si prožít zkušenosti, které bych si bez tohoto sportu užít nemohl,“ přiznal Nadal. „Tour (ATP) vděčím za všechno. Osobně se snažím si užít každý turnaj, na kterém hraji a jsem zdravý.“

Jeho rozhovor se nesl v hodně pesimistickém duchu. Jako by pomalu bilancoval. Bylo patrné, že pravé koleno, kvůli kterému měsíc nehrál, asi není úplně stoprocentní. Ale touha hrát v Monte Carlu, kde vyhrál už 11 titulů, byla obrovská. „Jsem šťastný, že jsem zase tady. Organizace, kurty, areál, celý turnaj je úžasný. Navíc u Středozemního moře,“ ožil Španěl, když hovořil o dějišti antukového podniku.

Koneckonců, může to být jeden z jeho posledních ročníků. Šušká se, že by příští, olympijská, sezona, mohla být i jeho poslední. Neočekává se, že by hrál déle než do 35 let (to mu bude v roce 2021). Nebo všechny překvapí a najde způsob, jak své zdraví a především čas obalamutit?

Roger Federer to dokázal. Ale toho nikdy netrápily takové zdravotní problémy, které už léta decimují zdraví španělského fenoménu.