Náhrada za Radwanskou? Sedmnáctiletá Polka se po demolici Plíškové stane národní jedničkou

- Jan Vojkůvka

Ženský polský tenis nemusí po odchodu bývalé světové dvojky do důchodu příliš dlouho strádat. Zemi totiž roste další hvězdička, jež by plynule mohla navázat na úspěchy, kterých Agnieszka Radwanská dosáhla. Řeč je o sedmnáctiletém talentu jménem Iga Swiateková.

Vítězka sedmi turnajů ITF v minulých třech sezonách, se tento rok vrhla už ryze jen na podniky pořádané pod hlavičkou WTA a několikrát prokázala, jaký potenciál v ní dřímá.

Plně své kvality prodala tento týden ve švýcarském Luganu, kde prošla až do svého prvního finále na okruhu WTA. Po cestě vyřadila, mimo jiné, Slovenku Kužmovou či Kristýnu Plíškovou, kterou v sobotním semifinále doslova zdecimovala a porazila 6:0, 6:1.

Právě výhra nad Plíškovou zajistil sedmnáctileté Polce premiérový průnik do první stovky světa a jistotu, že od pondělního vydání světového žebříčku se stane novou polskou jedničkou. Přeskočí v pořadí svou krajanku Magdu Linetteovou, jež tuto pozici získala po ukončení kariéry Agnieszky Radwanské.

Swiateková, která mezi juniorkami vyhrála v roce 2018 ve dvouhře Wimbledon a ve čtyřhře French Open, sice ve finále v Luganu nestačila na Slovinku Polonu Hercogovou (3:6, 6:3, 3:6), která po sedmi letech získala na okruhu WTA titul, ale zajistila si posun na 88. místo světa.

Mladá Polka, jež je současně juniorskou pětkou, si zajistila po výhře nad Plíškovou také místo v hlavní soutěži French Open. Na grandslamu si zahraje podruhé v kariéře. První účast si vybojovala letos na Australian Open, kde prošla z kvalifikace až do druhého kola.

Dalším výborným výsledkem Swiatekové byl postup z kvalifikace až do osmifinále v Budapešti. Prozatimní vrchol kariéry ovšem přišel v Luganu, kde sahala po premiérové trofeji na nejvyšší úrovni. A potvrdila, že na antuce, kde má celkovou kariérní bilanci mezi dospělými 49 výher a jen 8 porážek, bude letos hodně nebezpečnou soupeřkou.