Vince Spadea: Ten, který dosáhl nechtěného rekordu

- Jan Vojkůvka

Když tenista prohraje 5 zápasů v řadě, dá se hovořit o špatné formě. Když prohraje 8 nebo 10 utkání za sebou, přišla na něho herní krize. Ale jaká je vůbec nejdelší šňůra porážek na okruhu ATP? Američan Vincent Spadea mezi roky 1999 a 2000 prohrál na nejvyšším tenisovém okruhu 21 utkání v řadě a stanovil nechtěný rekord, který doposud nikdo nepřekonal.

Ne, že by se o to někteří „nesnažili“, ale Spadeova černá série svého přemožitele prozatím nenašla a nejspíš ani nenajde. Jeho 21 porážek na okruhu ATP (z toho tři při bývalém Světovém poháru, který patřil pod hlavičku ATP) mu přineslo přezdívku Charlie Brown tenisu.

A to kvůli neustálému prohrávání, což bylo typické i pro komiksovou postavičku Charlieho Browna, který vedl například svůj baseballový tým.

Vince Spadea nebyl špatný tenista. Na světovém žebříčku se dokázal prokousat na 18. místo světa, vyhrál titul ATP ve Scottsdale v roce 2004, na dalších čtyřech turnajích byl ve finále. Vyhrál také osm challengerů a tenisem si vydělal přes 5 milionů dolarů.

Ale to, co předváděl od podzimu 1999 do léta 2000 se zapsalo do historie ATP jako nejdelší šňůra porážek na nejvyšší úrovni.

Rok 1999 přitom měl výtečný. Došel do svého jediného čtvrtfinále na grandslamu (Australian Open), vyhrál challenger v Houstonu, byl ve finále v Indianapolis a na čtyřech dalších turnajích ATP uhrál minimálně čtvrtfinále.

Jenže v říjnu prohrál semifinále ve francouzském Lyonu s Lleytonem Hewittem. A tehdy to začalo.

Do konce sezony prohrál další tři zápasy a přestávka mezi sezonami mu nepomohla. V Adeilaide, Sydney i Melbourne rovněž prohrál v prvních kolech a svou černou šňůru až do konce března natáhl na 11 porážek v řadě.

Pak sice došel až do semifinále na challengeru v Houstonu, ale problémem bylo, že se jednalo pouze o challenger. Nikoliv o okruh ATP. Na něj se vrátil v Monte Carlu... a opět prohrál v prvním kole. Stejně dopadl i v Barceloně, Římě a Hamburku.

V průlom doufal na Světovém poháru v Düsseldorfu, jenže na něm si Američan připsal další tři porážky. A jeho špatná forma pokračovala i přes French Open, turnaj v Queen's Clubu a Nottinghamu.

Na trávě v Nottinghamu to byla neuvěřitelná 21. porážka v řadě. Nebyl by to ale Spadea, kdyby tuto sérii neukončil ve velkém stylu. Povedlo se mu to v červnu ve Wimbledonu.

V úvodním kole se rval dlouhých šest hodin, než pokořil Grega Rusedskiho 6:3, 6:7(5), 6:3, 6:7(8) a 9:7. Po dlouhých osmi měsících pocítil radost z vítězství na okruhu ATP, a ještě k tomu po tak vydřené bitvě v posvátném Wimbledonu. Média tehdy připomněla, že Američan důležitého vítězství dosáhl na svém nejméně oblíbeném povrchu.

Dnes čtyřiačtyřicetiletého Spadeu měli „šanci“ v letech následujících překonat hned dva tenisté. Šňůra porážek jeho krajana Donalda Younga se však v roce 2012 zastavila na 17. Kazach Andrej Golubjov o rok dříve prohrál 16 utkání v řadě.

A jaký je vlastně rekord na okruhu WTA? Ten drží Nizozemka Arantxa Rusová, která mezi srpnem 2012 a červencem 2013 prohrála na nejvyšším okruhu 17 zápasů v řadě.