ATP

Nenápadná norská kometa stoupá. Zaútočí na národní rekord už letos?

- Marek Bartošík

Norsko je ve sportovním světě známo především díky zimním sportům, mezi tenisové velmoci rozhodně nepatří. Nyní to ale vypadá, že i tato země ze severní Evropy bude mít v blízké budoucnosti své želízko v ohni. Je jím dvacetiletý Casper Ruud.

Casper Ruud, syn někdejšího 39. tenisty světa Christiana Ruuda, se na začátku března poprvé probojoval do elitní stovky žebříčku. Na aktuálně hraném antukovém ATP turnaji v Houstonu je po výhře 6:1 a 6:0 nad Marcelem Granollersem dokonce už v semifinále.

Díky tomu si zajistil postup minimálně na 72. místo. V případě titulu by se dostal na dosah elitní padesátce. Zároveň by překonal svého otce, který má na kontě „jen“ dvanáct challengerových titulů bez jediné trofeje z ATP turnaje. Svůj poslední triumf mimochodem zaznamenal přesně měsíc před narozením syna.

Sezónu 2019 začal norský mladík na 112. místě, přičemž ještě v půlce dubna byl až 135. Pak se ale jako kvalifikant probojoval do čtvrtfinále pětistovky v Riu a na následném turnaji kategorie ATP 250 v Sao Paulu přidal semifinálovou účast.

Turnaje na tvrdém povrchu v Severní Americe se mu výsledkově nepovedly, přesto na nich potrápil Davida Goffina a Felixe Augera-Aliassimeho.

Návrat na antuku, na níž v slavil před třemi lety v Seville svůj dosud jediný challengerový titul, se mu v Houstonu vydařil. Porazil mimo jiné dlouhána Reillyho Opelku, šampiona z New Yorku.

V letošním pořadí je Casper Ruud momentálně klasifikován na 47. pozici. V semifinále turnaje v Houstonu ho čeká vítěz přerušeného duelu Galan Riveros vs. Thompson. Ať už narazí na kohokoliv, bude mít výraznou šanci na úspěch. Vždyť loni v Bastadu si vyšlápl i na Davida Ferrera.

Cíl dvacetiletého tenisty z Osla je jasný. Překonat svého otce (a zároveň trenéra v jedné osobě) a stát se žebříčkově nejvýše postaveným norským tenistou historie. Nyní šestačtyřicetiletý Christian Ruud byl v polovině devadesátých let na 39. místě žebříčku dvouhry.