Střídání stráží? Djoković může přijít o post jedničky

- Radek Štohl

Nastává na nejvyšších pozicích sezóna tenisových převratů? Již nedávno jsme informovali o skutečnosti, že v případě vítězství Kerberové v Cincinnati bude mít ženský trůn po více než třech letech jiné obsazení. V mužské soutěži se v žádném případě nebude jednat o tak rychlý převrat, na konci letošního kalendářního roku, či po Australian Open 2017 se však může vše vyvinout úplně jinak.

V tento okamžik to vypadá jako čirá utopie. Srbský fenomén zažívá další úchvatnou sezónu a na žebříčku ATP se pyšní náskokem téměř 6 500 bodů na druhého Andy Murrayho. Kde tedy vězí zakopaný pes, a proč rodák z Glasgow může svému protivníkovi pořádně zatopit?

Tento týden probíhá turnaj Masters v Cincinnati, kde právě současná světová jednička nestartuje. Djokovič jenom tímhle podnikem přijde o 600 bodů, jelikož v minulém roce zde dokráčel až do finále. Naopak aktuálně druhý hráč žebříčku ATP již minimálně obhájil semifinále. Tímto výsledkem si tak zaručil, že za uplynulý rok se mu nic neodečte, ba co víc, stále tu bude hrát o cenných 540 bodíků. 
Pokud vše Britovi vyjde na jedničku, bude stále na svého rivala ztrácet propastných 5 135 bodů.

Na US Open ovšem může nastat jeden z největších zlomů. Vládce současného bílého sportu obhajuje na závěrečném majoru sezóny titul, zatímco jeho pronásledovatel jenom osmifinále. Současná forma Murrayho, nejistý zdravotní stav Djokoviče a zároveň jeho psychologické rozpoložení po předčasných prohrách ve Wimbledonu a na Olympijských hrách. Nejen tyto aspekty hovoří Andy Murrayho. ,,Pouhopouhá výhra" devětadvacetiletého Skota na čtvrtém grandslamovém podniku sezóny by mohla znamenat snížení aktuální ztráty na vítěze letošního Australian Open i French Open téměř o dvě třetiny!

Co bude následovat po závěrečném majoru kalendářního roku 2016? Novak Djokovič musí před Turnajem Mistrů obhájit 2500 bodíků(titul Šanghaj, Peking, Paříž), jeho stejně starý protivník jenom 960(semifinále Šanghaj, finále Paříž). Dá se očekávat, že níže postavený tenista na žebříčku tento rok své body nejen obhájí, ale i navýší. Pochybnosti budou naopak panovat u rodáka z Bělehradu, v náročné sezóně může reálně ze svého repertoáru vypustit podnik v Pekingu(v hlavním městě Číny vyhrál šest titulů v řadě a má zde bilanci 29-0).

Turnaj pro osm nejlepších tenistů proběhlého kalendářního roku nabídne boj o 1500 bodů. Ty však daný hráč získá pouze v případě projití celého turnaje bez jediné porážky(výhra základní skupina - 200 bodů, semifinále 400 bodů, finále 500 bodů).

Je možné, že Murraymu premiérový útok na první pozici v tomto roce ještě nevyjde, a tak druhá příležitost se mu může naskytnout do přelomu března/dubna sezóny 2017. Djokovič totiž musí v prvních třech měsících obhájit neskutečných 4295 bodů, kdežto držitel dvou olympijských medailí ze dvouhry jenom 1290. Před otcem půlroční dcerky se tak ocitá životní šance. Stal by se totiž prvním Britem(od zavedení žebříčku v roce 1973), který by se v tenisovém rankingu ocitl na té nejvyšší pozici.