Od Tallinnu po Prostějov. Šafářová ukončí patnáctiletou fedcupovou kariéru

- Jan Havlovic

Lucie Šafářová se připravuje na poslední etapu své bohaté tenisové kariéry. Po středeční nominační tiskové konferenci je jasné, že se v Prostějově z pozice aktivní členky týmu rozloučí s fedcupovou kariérou. České barvy hájila na mezinárodním poli dlouhých patnáct let!

Petr Pála při tvoření nominace na barážové klání proti Kanadě nezapomněl ani na tradiční členku týmu – Lucii Šafářovou. Dvaatřicetiletá tenistka si tak v Národním tenisovém centru v Prostějově rozloučí s fedcupovou kariérou, během které odehrála 24 singlových zápasů a 4 deblové duely.

Lucie Šafářová reprezentovala české barvy ve Fed Cupu nepřetržitě od roku 2004. Tehdy si odbyla premiéru v českém fedcupovém týmu v estonském Tallinnu, kde nastoupila do čtyřhry po boku Michaely Paštikové.

Od té doby se brněnská tenistka propracovala do pozice základního stavebního kamene českého fedcupového týmu. Šafářová zažila zlaté časy, když se podílela na triumfech v letech 2011, 2012, 2014 a 2015.

Nejzářivější finálové momenty prožila Šafářová před sedmi lety při souboji proti Srbsku. V domácím prostředí se stala hlavní hvězdou, když vyválčila proti bývalým světovým jedničkám Jankovičové a Ivanovičové dva body a výraznou měrou se podepsala pod zisk titulu.

FOTO: Lucko, díky! TOP momenty Šafářové v bohaté fedcupové kariéře

Vůbec poslední fedcupové utkání sehrála Šafářová letos v únoru v rámci čtvrtfinále proti Švýcarsku. Šafářová nastoupila po boku Barbory Strýcové, ale za rozhodnutého stavu prohrály s párem Bacsinszká, Teichmannová 6:1, 4:6, 8:10.

Finalistka French Open z roku 2015 byla členkou zlatého týmu také v závěru minulého roku v pražské O2 areně. Parta Petra Pály díky triumfu nad Spojenými státy americkými získala šestou trofej za posledních osm let.

Šafářová se tehdy loučila s českými fanoušky a plánovala po Australian Open ukončit kariéru. Jenže zraněné zápěstí vše zkomplikovalo, a tak se rozlučka musela o pár týdnů odložit. Dvaatřicetiletá hráčka oblékne naposledy reprezentační dres v příštím týdnu na prostějovské antuce. V závěru tohoto měsíce se s českými fanoušky rozloučí na domácím turnaji J&T Banka Prague Open.

Kromě dvouhry by Šafářová měla nastoupit také do čtyřhry, ve které si zahraje naposledy po boku Američanky Mattekové-Sandsové.