Olympijská reforma pro Tokio: konec finálového maratonu mužů a zkrácení čtyřher

- Marek Bartošík

Letní olympijské hry v Tokiu 2020 se pomalu blíží a ITF pro ně připravila dvě novinky. Tou první je změna finále mužské dvouhry, které se bude nově hrát pouze na dva vítězné sety. Druhou úpravou je zavedení super tiebreaku v mužské i ženské čtyřhře.

Chilan Nicolás Massú se stal před patnácti lety v Athénách legendou. V pěti epických setech vyhrál jak čtyřhru po boku Fernanda Gonzáleze, tak dvouhru proti Mardymu Fishovi. Před třemi lety v Riu porazil Andy Murray nebojácného Juana Martína del Potra 3:1 na sety až po čtyřech hodinách boje.

S podobnými tenisovými maratony je na olympijských hrách nadobro konec. Zatímco finále mužské čtyřhry se hraje na dva vítězné sety od roku 2012, finále dvouhry mužů čeká zkrácení formátu příští rok v Tokiu.

„Tato změna koresponduje s ostatními zápasy mužské i ženské dvouhry, které se hrají na dva vítězné sety s tiebreakem,“ uvedla na svém webu ITF.

Druhou novinkou je zavedení rozhodujícího super tiebreaku do mužské a ženské čtyřhry. Zkrácená hra do deseti s rozdílem alespoň o dva míče se na olympiádě dosud používala pouze ve smíšené čtyřhře.

„Super tiebreak zamezí potenciálnímu ‚přehrání‘ těch, kteří postoupí do pozdějších fází všech tří soutěží,“ okomentovala ITF.

Tenisový turnaj na Letních olympijských hrách v Tokiu začne v sobotu 25. července 2020. Hrát se bude na tvrdém povrchu. Už nyní účast vyloučil pátý hráč světa Dominic Thiem.