Zlom? Získal jsem sebevědomí, libuje si Šafránek po titulu z Turecka. Změny pravidel nechápe

- David Schlegel, Filip Lefenda

Do Antalye dorazil s hrozivou letošní bilancí jediné výhry a šesti porážek, na pomalejší turecké antuce se však dost možná odrazil opět k lepším zítřkům. Václav Šafránek na podniku v oblíbeném letovisku nenašel přemožitele a oslavil po dvou letech zisk singlového titulu. "Po dlouhé době jsem vyhrál vyrovnaný zápas a získal tak sebevědomí," měl jasno čtyřiadvacetiletý Čech v tom, co jej k úspěchu nakoplo.

Gratulujeme k titulu z Turecka! Až do turnaje v Antalyi jste letos vyhrál pouze jeden zápas. Spadl vám kámen ze srdce?
Děkuji. Dalo by se to tak říct. Začátek sezóny mi nevyšel vůbec podle představ, proto jsem rád, že přišel dobrý výsledek.

Turnaj v Turecku jste ovládl, ale v prvním kole jste proti kvalifikantovi Sabaninovi vyhrál až 7:5 ve třetím setu. Kde byl ten zlom, kdy jste si řekl, že už jste začal hrát dobře?
Myslím, že zlom přišel hlavně v tom, že jsem vyhrál po dlouhé době vyrovnaný zápas a získal tak sebevědomí.

Ani jeden zápas na cestě k titulu nebyl úplně jednoznačný. Proti Tomasettovi jste prohrával ve druhém setu 3:5, ve čtvrtfinále proti Popkovi a v semifinále proti Leitemu jste musel hrát tiebreak, ve finále proti Netuschilovi jste otáčel z 0:1 na sety. Které utkání bylo nejtěžší a proč?
Nejtěžší bylo čtvrtfinále s Popkem. Byl určitě nejkvalitnějším hráčem na turnaji. Když jsem ho porazil, věřil jsem si, že turnaj vyhraji.

V Antalyi jste touto dobou vyhrál už před dvěma lety. Přemýšlel jste nad tím při volbě turnaje? Máte to tam rád?
Úplně bych neřekl, že je to moje oblíbená destinace, ale hraje se mi tady solidně. Je zde pomalá antuka, takže jsem mohl zápasy vybojovat.

Letos jste až do turnaje v Antalyi prohrál na šesti ze sedmi turnajů v prvním kole. V Egyptě na futuru jste jedno kolo vyhrál, ale pak jste zase vzdal bez boje zápas v kole druhém. Proč se vám úvod sezóny nevyvedl?
Proč se začátek sezóny nepodařil, to úplně nevím. Příprava byla naprosto v pohodě, cítil jsem se dobře. Pak se mi ale nepodařily první tři turnaje a už se to se mnou vezlo.

V současné době se chystáte již na čtvrtý future v řadě. Je to kvůli tomu, že se potřebujete vrátit na vítěznou vlnu?
Futury hraji hlavně z toho důvodu, že se nedostanu na challengery. Tam téměř zrušili kvalifikace, takže hrát futury je pro mě jediné řešení.

Tento rok došlo ke změnám v nasazování do turnajů. Vznikly dva oddělené žebříčky ATP a ITF. Jaký je váš názor na tuto revoluci?
Jsem zásadně proti změnám, které pro tuto sezónu vznikly. Systém je naprosto nesmyslný a není výhodný snad pro nikoho. Já jsem teď navíc na rozmezí challengerů a futurů a měl bych uhrávat body na dva žebříčky, což je prakticky nemožné. Navíc je naprosto nedomyšlený systém přihlášek, takže je velmi složité si udělat nějaký rozumný turnajový program. A ještě k tomu zavedla ITF absurdní pokuty za pozdní odhlášky, když se člověk dostane do hlavní soutěže na challengeru.

V jakém jste aktuálně rozpoložení? Máte chuť do tenisu a poprat se o to, abyste se znovu podíval do hlavních soutěží na grandslamech jako v Melbourne a New Yorku?
Kdybych tu chuť neměl, tak na kurty ani nechodím.

Jaký je v nejbližších týdnech váš další tenisový program?
Hraji ještě jeden turnaj zde v Turecku a pak letím na dva challengery do Číny. Následně se přesunu na challenger do Ostravy.

Šafránkova cesta za titulem:

1. kolo: VÁCLAV ŠAFRÁNEK – Jan Sabanin (RUS) 1:6, 6:1, 7:5
Osmifinále: VÁCLAV ŠAFRÁNEK – Luca Tomasetto (ITA) 6:3, 7:5
Čtvrtfinále: VÁCLAV ŠAFRÁNEK – Dmitrij Popko (KAZ) 6:3, 7:6(3)
Semifinále: VÁCLAV ŠAFRÁNEK – Wilson Leite (BRA) 7:6(3), 6:4
Finále: VÁCLAV ŠAFRÁNEK – Marvin Netuschil (GER) 4:6, 6:1, 6:2