České deblistky si dláždí cestu do Šen-čenu. Překonají loňské maximum?

- Jan Havlovic

Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou si podmaňují žebříček „Race To Shenzhen“. České reprezentantky se ale neztrácejí ani v deblové části – hned šestice našich deblistek bojuje o postup na prestižní Turnaj mistryň. Ten se bude konat na konci sezony premiérově v čínském Šen-čenu.

České deblistky byly v dosavadním průběhu této sezony hodně vidět, ale na první čtyři příčky kvalifikačního žebříčku na Turnaj mistryň se zatím neprobojovaly.

Před přechodem na antuku jsou na tom z Češek zatím nejlépe Kateřina SiniakováBarborou Krejčíkovou. Nejlepší deblový pár světa se nachází v žebříčku na pátém místě díky zisku 1275 bodů. České dvojici výrazně pomohla finálová účast na turnaji v Indian Wells.

Hned v závěsu na šestém místě je Barbora Strýcová s parťačkou Sie Su-wej. Česko-tchajwanská dvojice se blýskla turnajovým vavřínem v Dubaji, ale v Indian Wells skončila ve čtvrtfinále a v Miami ještě o kolo dříve.

Barbora Strýcová figuruje v žebříčku i podruhé, tentokrát s parťačkou Markétou Vondroušovou na deváté pozici. České tenistky si připsaly 780 bodů za semifinálovou účast na Australian Open. Pokud by to Strýcová s Vondroušovou daly během sezony ještě dohromady, mohly by o účast v Šen-čenu ještě zabojovat.

To Květa Peschkeová s Američankou Nicole Melicharovou si brousí zuby na druhou účast v řadě na prestižním Turnaji mistryň. Česko-americké dvojici se zatím nedaří navázat na úspěšný vstup do sezony, titul z Brisbane tak zatím zůstává jediným turnajovým vavřínem v tomto roce.

Peschkeová s Melicharovou navíc nejsou v ideální formě, když čekají na výhru již pět zápasů v řadě. Šanci na prolomení nepříznivé série a získání dalších bodů do žebříčku budou mít na turnaji v americkém Charlestonu.

O účast v Šen-čenu bojuje také Lucie Hradecká, která se s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou nachází aktuálně na jedenáctém místě.

V loňském roce startovalo v Singapuru hned pět českých deblistek. Podaří se v tomto roce v Šen-čenu překonat loňské maximum?

Žebříček WTA Doubles "Race To Shenzhen" – aktuální k 2.4.2019
1. Stosurová, Čang (AUS/CHN) 2660
2. Čchan, Čchan (obě TPE) 2615
3. Mertensová, Sabalenková (BEL/BLR) 2240
4. Mladenovicová, Babosová (FRA/HUN) 1321
5. KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 1275
6. STRÝCOVÁ, Sie (TPE) 1236
7. Xu, Dabrowská (CHN/CAN) 1091
8. Riskeová, Bradyová (obě USA) 900
9. STRÝCOVÁ, VONDROUŠOVÁ 780
10. PESCHKEOVÁ, Melicharová (USA) 733
11. HRADECKÁ, Makarovová (RUS) 715
12. Atawová, Srebotniková (USA/SLO) 664