Třetí finále v řadě, druhý titul během měsíce! Federer si v Miami došel pro 101. trofej

- Jan Vojkůvka

Třetí finále v řadě, druhý titul během měsíce. Roger Federer je v březnu takřka nezastavitelný. Po zklamání z finálové porážky v Indian Wells si švýcarská legenda připsala své druhé prvenství v této sezoně na Masters v Miami, kde ve finále porazil domácího Johna Isnera 6:1, 6:4.

Titul v Dubaji, finále v Indian Wells a titul v Miami. Federera v jeho skvělé pouti na turnajích od konce února dokázal zastavit pouze Rakušan Dominic Thiem. V dalších 15 zápasech přemožitele nenašel a nadále prokazuje, že i v 37 letech patří k absolutní tenisové špičce.

Poslední zápas, finálový duel v Miami s Johnem Isnerem, vyhrál za pouhých 62 minut. Publikum na centrálním dvorci možná očekávalo delší a dramatičtější představení. Opak byl ale pravdou. Federer nečelil ani jednomu brejkbolu, soupeře obral o servis hned čtyřikrát.

Při vítězství Federera 6:1, 6:4 bylo paradoxně nejdramatičtější zranění amerického tenisty, který v sedmé hře druhé sady špatně došlápl. Výsledkem bylo hned dvojí ošetřování a problémy s kotníkem, kvůli kterému závěr utkání Isner nezvládl.

Sice ještě v osmé hře druhého setu udržel podání, pomohl si ale hned třemi esy, jednou mu pomohl Federer úderem do autu. Celkově byla koncovka zraněním Američana dost ovlivněná. Ani Federer se nemohl dostat zpátky do tempa a opět se potvrdilo, jak moc může vedoucímu hráči zdravotní problém soupeře vstoupit do mysli.

Švýcar ale nakonec v desátém gemu na returnu získal potřebný brejk a tím i 101. titul kariéry. Navíc jako vůbec první hráč v této sezoně (ATP i WTA) dokázal získat dvě trofeje. Narušil tím unikátní sérii, při které mohlo 34 turnajů vyhrát 34 různých mužů a žen.

Oba tenisté se po finále zaměří, po krátkém odpočinku, na přesun na antuku. Na té si Federer zahraje poprvé od roku 2016.