První kolo v pátek, finále v pondělí. Bylo to náročné, hlásí Kopřiva po titulu z propršené Tabarky

- David Schlegel, Filip Lefenda

Vskutku kuriózní průběh se sladkým vyústěním měl pro Víta Kopřivu poslední podnik v tuniské Tabarce. Déšť pustil jednadvacetiletého tenistu na antukový kurt až v pátek, aby o tři dny později slavil premiérový letošní titul. "Bylo to náročné z psychického i fyzického hlediska, člověk se musel nějak zabavit," popisuje v rozhovoru pro Tenisový svět netradiční průběh turnaje český hráč.

Vítku, velká gratulace do Tuniska, kde jste v Tabarce získal svůj první letošní triumf na turnaji ITF! Jak těžký to byl turnaj?
Moc děkuji. Turnaj byl hodně těžký z psychického i fyzického hlediska, protože dlouhou dobu pršelo a hrát se začalo až v pátek.

Jediný set jste ztratil až ve finále se Španělem Toledem Baguem, který vám ve třetím setu zápas vzdal. Jak jste to utkání viděl a jaké měl soupeř problémy?
Utkání jsem začal dobře a vedl jsem 4:2, potom mě soupeř začal lehce přehrávat a v koncovce byl lepší. Naštěstí jsem se ve druhém setu vzchopil a začal hrát zase lépe, on si ale ke konci setu přivodil nějaké svalové zranění na noze, takže zápas poté nemohl dohrát.

Jen tak mimochodem, váš finálový soupeř Pol Toledo Bague byl – podobně jako vy – v Tunisku na třítýdenním tripu a na všech třech turnajích byl ve finále. Na třetím turnaji odehrál ve třech dnech spoustu zápasů dvouhry i čtyřhry. Cítil jste, že je na tom po fyzické stránce hůře než vy?
Ano, věděl jsem o jeho dobrých výsledcích i o tom, že to bude hodně náročné, jelikož i jeho styl hry, kdy nedá nic zadarmo, je velice fyzicky náročný. Tím, že déšť odkládal zápasy, jsme toho měli oba hodně v nohách. On to bohužel odnesl zraněním, což byla určitě škoda.

Na cestě do finále jste soupeřům nadělil dva kanáry a procházel jste turnajem jako nůž máslem. Který zápas byl na cestě do finále nejtěžší a proč?
Nejtěžší bylo určitě semifinále a finále, kde byli soupeři hodně kvalitní. Jinak se mi ale turnaj dařil dobře. Chytal jsem začátky zápasů a dobře jsem je i dohrával.

Turnaj provázely problémy s deštěm. První kolo dvouhry jste odehrál až v pátek, k tomu jste nastupoval i ve čtyřhře. Byly to pořádné lijáky? Jak jste vlastně v Tabarce trávil čas?
Po psychické stránce bylo hodně náročné se s tím srovnat, jelikož člověk neměl moc co dělat a musel se nějak zabavit. Musíte být pořád ve střehu, kdyby se náhodou začalo hrát, a to je to nejtěžší. Ale dva dny pršelo hodně, takže jsem je trávil ať už ve fitku, nebo na pokoji sledováním filmů a čtením knih.

Jak jste na tom byl se silami? Finále se nakonec odehrálo až v pondělí…
Do finále jsem nastupoval s drobným zraněním, ale postupem času to bylo lepší a dokázal jsem ho odehrát. Jinak jsem se cítil dobře, nějaké síly jsem ušetřil předchozí den.

V Tabarce jste odehrál celkem tři turnaje. Na prvním jste prohrál v prvním kole s Bobrovem, ve druhém s pozdějším vítězem Rinderknechem ve čtvrtfinále. Cítil jste stoupající formu? V čem bylo nejtěžší přivyknout si tamním podmínkám?
Forma stoupala, podle výsledků to jde vidět. Musel jsem si zvyknout na přechod na antuku a zdejší kurty, které byly na prvním turnaji dost měkké.

V Tunisku jste byl na dospělém turnaji poprvé. Podle čeho jste si cestu do Tabarky vybral? Dal vám na Tunisko někdo pozitivní reference?
Moc jsem nevěděl, do čeho jdu, ale to nikdo, protože se v Tabarce konaly turnaje poprvé. Každopádně nebylo moc kde hrát, tak jsem se rozhodl takhle.

V Tunisku s vámi nebyl Jaroslav Pospíšil, který s vámi před tím absolvoval cestu do Egypta. Co bylo důvodem?
Jsme dohodnuti na některých turnajích, nyní jsem se je rozhodl odehrát sám. Příště vyjedeme zase spolu.

Kromě Tuniska jste letos hrál už jen tři týdny v egyptském Šarm aš-Šajchu. Jak byste zhodnotil vaše tamní vystoupení? I tam mělo stoupající tendenci. Po vyřazení v prvním kole jste následně vypadl ve druhém, na třetím turnaji jste pak postoupil do finále…
Turnaje v Egyptě a Tunisku měly podobný vývoj a za každý jsem nesmírně rád. V Egyptě jsem dokázal hrát na posledním turnaji tenis, který jsem hrál na konci roku, s čímž jsem opravdu spokojen.

Proč jste na třetím turnaji v Egyptě odstoupili s Jardou ze čtvrtfinále čtyřhry?
Ten den se Jarda ve dvouhře bohužel zranil, takže jsme byli nuceni odstoupit.

Před letošní sezónou došlo ke změně přihlašování do turnajů. Kromě žebříčku ATP vznikl žebříček ITF. Jak se vám uvedené změny zamlouvají?
Změny se bohužel dotkly nás všech. Neznám jediného tenistu, který by za ně byl rád a ani já nejsem výjimkou. Pevně věřím, že se to nějak vrátí zpět. Bojovat na dvou frontách je téměř nemožné a tenisu to jenom škodí. Turnajů je méně a hráči mají minimální možnost posunout se někam výše.

Jaký je váš další tenisový program?
Můj další program bude směřovat zase na antuku, ať už do Káhiry, nebo zpátky do Tabarky. Poté už bych rád hrál jenom turnaje v Evropě a okolo Česka.

Kopřivova cesta za titulem

1. kolo: VÍT KOPŘIVA – Tomáš Liška (SVK) 6:2, 6:2
Osmifinále: VÍT KOPŘIVA – Diego Fernandez Flores (CHI) 7:5, 6:0
Čtvrtfinále: VÍT KOPŘIVA – Louis Tessa (FRA) 6:4, 6:0
Semifinále: VÍT KOPŘIVA – Alexander Žurbin (RUS) 6:2, 6:4
Finále: VÍT KOPŘIVA – Pol Toledo Bague (ESP) 5:7, 6:1, 1:0 skreč