Djokovič má za sebou další pokažený březen. Měl by přehodnotit plány?

- Petr Sumbal

Novak Djokovič se v posledních letech v březnu trápí, už třetím rokem se na turnajích v Indian Wells a Miami nedostal dál než do osmifinále. Srb přitom dohromady z těchto dvou turnajů vlastní jedenáct titulů. „Mám hodně aktivit mimo kurt a myslím si, že mě to pak ovlivňuje na kurtu,“ hledá příčinu opakovaných selhání na březnových turnajích Srb.

Březen rozhodně v posledních sezónách není oblíbeným měsícem srbského tenisty a současné světové jedničky Novaka Djokoviče. Bohužel pro něj, je to zrovna měsíc, kdy se konají dva turnaje kategorie Masters 1000 a ve hře je tak velká spousta bodů.

Djokovič v minulosti hned čtyřikrát získal prestižní Sunshine Double, tedy tituly z obou po sobě jdoucích amerických turnajů, poslední tři roky však na těchto podnicích nezářil. V roce 2017 startoval pouze v Indian Wells a uhrál tam osmifinále. O rok později vypadl na obou turnajích dokonce už ve svém úvodním vystoupení.

A letos došel na obou akcích jen o kolo dál. V Indian Wells ho zastavil ve dvou setech německý pětatřicetiletý veterán Philipp Kohlschreiber, v Miami prohrál se Španělem Robertem Bautistou-Agutem, přestože první sadu vyhrál 6:1. Další dvě ovšem nezvládl v poměrech 5:7 a 3:6.

„Je to výborný hráč, musím mu jen pogratulovat. Ale tohle nebyl zápas, který bych měl prohrát. Promarnil jsem příliš mnoho příležitostí,“ cituje Djokoviče oficiální web ATP.

„Není to poprvé, kdy jsem na obou turnajích skončil tak brzy, stalo se mi to i v posledních dvou letech,“ dobře si uvědomuje opakující se selhání Djokovič. „Pro příští rok budu určitě muset přehodnotit přípravu před Indian Wells a Miami,“ řekl Djokovič, který letos celý únor vynechal a představil se na amerických betonech poprvé od vítězství na lednovém Australian Open.

„Mám hodně aktivit mimo kurt a myslím si, že mě to pak na kurtu ovlivní,“ vyslovil jeden z možných důvodů opakované březnové stagnace Srb. „Necítil jsem se mentálně zcela zdráv. Ale alespoň se z toho můžu poučit, to je život,“ snaží se zůstat pozitivní.

Nyní už se Djokovičův zrak bude upínat na evropské antukové turnaje. Jako první přijde na řadu Monte Carlo, následně Madrid a Řím a poté už druhý grandslam sezóny Roland Garros. „Na antuce jsem vyrůstal, hraji na ní rád,“ těší se Djokovič. „Rozhodně musím hrát lépe než na dvou posledních turnajích,“ uvědomuje si.