Posun na tenisový trůn se odkládá. Kvitová podlehla v tuhé bitvě Bartyové

- Jan Havlovic

Petra Kvitová se loučí s turnajem v Miami ve čtvrtfinále, když v náročné bitvě nestačila na Australanku Ashleigh Bartyovou – 6:7(8), 6:3 a 2:6. Dramatický duel musel být kvůli dešti dvakrát přerušený a dohrával se až po půlnoci. Česká tenisová jednička zároveň přišla o možnost stát se po tomto turnaji poprvé v kariéře světovou jedničkou.

Úterní čtvrtfinálový zápas mezi Petrou Kvitovou a Ashleigh Bartyovou se hrál v opravdu náročných klimatických podmínkách. Nadměrná vzdušná vlhkost dělala problémy zejména české tenisové jedničce. Celkově pátý vzájemný duel těchto dvou soupeřek musel být kvůli častým přeháňkám hned dvakrát přerušený, v obou případech v prvním setu.

Kouskovaná úvodní sada nakonec dospěla až do tiebreaku, ačkoliv měla Bartyová za stavu 6:5 při podání Kvitové jeden setbol. Devětadvacetiletá Češka ale krizovou situaci zvládla. V klíčovém tiebreaku měla naopak možnost ukončit set Kvitová, ale Bartyová její setbol odvrátila a sama o dva míče později set ukončila.

Nepovedený závěr úvodní sady se na Kvitové nepodepsal. Ba naopak, ve druhém setu dvakrát dokázala prolomit servis své soupeřky a vynutila si rozhodující sadu.

Kvitová s Bartyovou odehrály již dva třísetové zápasy, v obou případech byla úspěšnější česká tenistka. Tentokrát však zvládla dramatické chvíle lépe Australanka, která vzala Kvitové hned třikrát servis a dokráčela si pro cenné vítězství.

Bartyová si tak připsala první výhru nad dvojnásobnou wimbledonskou šampionkou a zajistila si premiérový posun do elitní desítky světového žebříčku.

To Kvitová naopak přišla o možnost stát se po turnaji v Miami poprvé v kariéře světovou jedničkou. Česká tenistka si na Miami Open alespoň vyrovnala kariérní maximum z roku 2014.

Do semifinále tak míří Ashliegh Bartyová, kterou čeká souboj s Estonkou Anett Kontaveitovou.